U Kukuriku koaliciji samo jedan pijetao

Ivan Jakovčić, Zoran Milanović, Radimir Čačić i Silvano Hrelja slave pobjedu na izborima (D. MATIĆ/CROPIX)
Ivan Jakovčić, Zoran Milanović, Radimir Čačić i Silvano Hrelja slave pobjedu na izborima (D. MATIĆ/CROPIX)

Postoji li još uvijek Kukuriku koalicija? Formalno da - parlamentarni zastupnici otišli su na zimske praznike podržavajući Vladu Zorana Milanovića u istom broju i omjeru kao i prije godinu dana - ali neke činjenice pomalo ukazuju na onu da je Kukuriku "četvorka" postala "dvojka", s tendencijom da se prometne u jednostranački organizam.

Poruke koje je vlastitoj Vladi poslao HNS u povodu pada kreditnog rejtinga - da se prihvati izbornog programa i po njemu napiše "plan za novi dan" - ubojitije su od reakcije oporbenog HDZ-a. S druge strane, IDS-ov predsjednik Ivan Jakovčić je, u društvu ministra turizma Veljka Ostojića, ponovio zahtjev za obnavljanjem očekivanih koalicijskih odnosa koji su posve zamrli.

U političkim krugovima čuje se podatak da je zadnji sastanak šefova stranaka, na kojem su se dogovarali o najvažnijim političkim projektima i odlukama, održan još u - rujnu. Od tada je iz Vlade otišao Radimir Čačić, zaoštrili su se odnosi SDP-a i IDS-a, provedena je mini-rekonstrukcija Vlade, pali su BDP i kreditni rejting, izglasan je državni proračun za 2013. godinu.

O svemu tome raspravljali su ministri i saborski zastupnici, no dojam je da se donose neusuglašene odluke pa ih same članice vladajuće koalicije potom demantiraju.

Prvi primjer koji je na to ukazao bio je porez na nekretnine, kada su protiv zamisli SDP-ova ministra istupili čelnici HNS-a, IDS-a i HSU-a. Nakon toga, u slučaju najavljenog medijskog poreza, pokazalo se da stajališta nisu dogovorili HNS i SDP, i to unutar jednog ministarstva.

"Kukuriku koalicija ne funkcionira u pravom smislu riječi", napominje politolog Davor Gjenero i objašnjava: "Funkcionira Vlada koju je koalicija uspostavila, ali od početka su odnosi pogrešno uspostavljeni. Koalicija nije zasnovana onako kako se to radi u demokratskom svijetu, na ugovoru i definiranim obavezama koalicijskih partnera. Nisu definirani ni modusi permanentnog međusobnog konzultiranja. Partneri se ne sastaju, ne dogovaraju zajedničke politike i nije vidljiva njihova dugotrajna povezanost". (Dubravko GRAKALIĆ)

VIŠE ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter