U Kršan po zdrave travke

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Drugi Festival samoniklog bilja, koji je u petak zapoceo u Kršanu, ugošcava više od 30 izlagaca iz raznih krajeva Hrvatske, renomirane predavace, kuhare te nudi izazovne radionice. Trodnevnu priredbu otvorio je nacelnik Opcine Valdi Runko, naglasivši njenu važnost za turisticku ponudu ovog kraja kroz korištenje prirodnih posebnosti.

U velikom šatoru na Pristavu u subotu i nedjelju od 10 do 19 sati mogu se kupiti proizvodi od lavande, med, rakije i džemovi s raznim dodacima te cajevi i ostali ljekoviti pripravci na bazi samoniklog bilja. Za 20 kuna nudi se tanjur zdravlja - porcija bilja u najneocekivanijim kombinacijama koje pripravljaju lokalni restorani, rijecka Udruga za zdrav život te pulska Škola za turizam i ugostiteljstvo. Srdele s medvjedim lukom i koprivom po receptu tete Olge Nacinovic Manzin, poznate travarke iz Pule, i njoki s koprivom u umaku od kuša te torta od koprive neka su od ponudenih jela.

I najmladi, osnovci podrucne škole iz Vozilici, pronašli su svoje mjesto u kuhinji - u uvodnoj radionici umirovljeni kuhar Mario Licul približio im je pripremu fuži.

Predavanja se održavaju svakodnevno od 14 do 18 sati a otvorena su predavanjem o ekooznakama za ljekovito i aromaticno bilje. Vodeci strucnjaci posjetitelje ce uciti kako biljke poput maticnjaka, ružmarina i gospine trave mogu pomoci organizmu.

Terenski dio festivala startao je radionicom pokaznog branja bilja. Travar Franko Zgrablic znatiželjnike ce livadama Kršana povesti i danas i u nedjelju od 10 sati. Krenula je i nova radionica "Mirisne kuce Istre": o aromaterapiji mediteranskim biljem i kreiranju vlastitog mirisa (koji bi mogao postati suvenir Kršana) uci se u ruralnoj kuci u Kožljaku.

U subotu bi, pak, skupina pustolova trebala otici u šume podno Ucke, gdje ce prenociti uceci osnovne vještine preživljavanja. I ta premijerna radionica, koju potpomaže Hrvatska škola preživljavanja, korak je k stvaranju opcinskog brenda turizma doživljaja. (I. RADIC)


Podijeli: Facebook Twiter