U Kršan po šaku zdravlja

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Pripravci od ljekovitog, zacinskog i aromaticnog bilja, poput cajeva, aromaticnih ulja, proizvoda od lavande i meda, marmelade, aperitivi, sadnice, strucna literatura… Sve se to može pronaci na štandovima 15-ak izlagaca na prvom Festivalu samoniklog bilja, koji je poceo jucer u Kršanu.

Na manifestaciji, koja se ispod šatora na Pristavu odvija i danas te u nedjelju, predstavljaju se i lokalni ugostitelji s tematskim specijalitetima: za 20 kuna, koliko stoji porcija, mogu se probati jela poput njoki s koprivom, maslinovim uljem i kaduljom ili štrudel od šparuga, divljeg radica, koprive, koromaca i skute.

Udruga gljivara "Martincica" priredila je, pak, izložbu ljekovitog i ostalog bilja, a tijekom tri dana održavat ce se predavanja, radionice i okrugli stolovi iz gastronomije, nutricionizma, fitoaromaterapije i botanike.

Jucer je 60-ak osnovaca iz ove opcine pod mentorstvom Emira Komica iz Vodnjana odradilo terensku nastavu beruci bilje u Potpicnu. U radionici su, izmedu ostalog, ucili pripremati namaz od koprive, sve u sklopu projekta "Samoniklo bilje u prehrani – znanosti i tradicija", koji rijecka udruga Mala scena provodi u 30-ak istarskih škola.

Iako je isprva bilo planirano samo jedno pokazno branje samoniklog bilja, i to za danas ujutro, ono ce se zbog velikog interesa održati i u nedjelju od 9 do 11 sati na putu za Grbac, izmedu Vozilici i Plomina.

Organizator festivala, zamišljenog kao uvod u širu gastronomsko-turisticku pricu za vrednovanje lokalne ugostiteljske ponude, jest Turisticka zajednica Kršana.


Podijeli: Facebook Twiter