U krizi se manje vozi i pije, ali se više puši

Ilustracija (S. MILJEVIĆ)
Ilustracija (S. MILJEVIĆ)

Od početka godine do kraja srpnja država je u proračun skupila 63,062 milijarde kuna, što je 2,2 milijarde kuna, odnosno 3,7 posto, više nego lani.

Istovremeno je iz državne blagajne, prema neslužbenim podacima do kojih je došao naš list, potrošeno 70,286 milijardi kuna, oko 250 milijuna kuna, ili 0,3 posto manje nego lani. Tako je minus u državnom proračunu u sedam ovogodišnjih mjeseci bio 7,224 milijarde kuna, dok je lani u isto vrijeme deficit državnog proračuna bio 9,7 milijardi kuna, što znači da je "proračunska rupa" zasad smanjena za 2,5 milijardi kuna.

Kako potrošnja iz proračuna nije značajno smanjena u odnosu na prošlu godinu, a plan je bio smanjiti je za 3,4 milijarde kuna, manji proračunski minus posljedica je povećanja proračunskih prihoda, i to najvećim dijelom zarade od PDV-a.

Taj je najizdašniji porez u proračun u sedam ovogodišnjih mjeseci donio gotovo dvije milijarde kuna više nego u istom razdoblju prošle godine. Od PDV-a je država zaradila 22,95 milijardi kuna, što je čak 9,3 posto više nego lani, kad je PDV u blagajnu donio 21 milijardu kuna.

Prihodi od trošarina i manji su nego u prošloj godini za 2,3 posto. U prošloj su godini trošarine u proračun u sedam mjeseci donijele 6,1 milijardu kuna, dok je ovogodišnji prihod 5,95 milijardi kuna.

Od trošarina na naftne derivate proračun je u sedam mjeseci skupio 3,04 milijarde kuna, što je 200 milijuna kuna manje nego lani u istom razdoblju. Hrvati zbog poskupljenja goriva puno racionalnije troše, ali prihode od trošarina na naftne derivate nije na prošlogodišnju razinu vratila ni potrošnja turista.

Trošarine na pivo pale su za 3,1 posto, dok su one na alkohol niže za 10,8 posto. Ukupno je na te dvije trošarine država u sedam mjeseci uprihodovala oko 28 milijuna kuna manje nego lani.

Jedini poseban porez, odnosno trošarina na kojoj je država zaradila više nego lani, je ona na duhanske proizvode, od koje je prikupljeno gotovo dvije milijarde kuna, što je oko 140 milijuna, ili 7,6 posto više nego lani.

Što se tiče doprinosa na plaće, oni su unatoč povećanju nezaposlenosti i smanjenju za 0,7 posto veći nego lani. Ukupno je skupljeno 22,355 milijardi kuna, odnosno 200 milijuna kuna više nego u sedam mjeseci 2011., a manji je jedino prihod od doprinosa za zdravstveno osiguranje, i to za oko sto milijuna kuna, što je posljedica smanjenja stope s 15 na 13 posto. S druge strane, za 200 milijuna kuna porastao je prihod od doprinosa za mirovinsko.

I dok su proračunski prihodi uglavnom na razini Vladina plana i jamče da bi se prognoze o proračunskom deficitu nižem od deset milijardi kuna mogle ostvariti, Vlada rashode drži na razni prošlogodišnjih, ali to neće biti dovoljno da se ostvare zacrtani ciljevi o smanjenju potrošnje za 3,4 milijarde kuna. Rashodi jesu za oko 250 milijuna kuna manji nego lani, ali u prvih sedam mjeseci nije ostvareno ništa od plana da se na godišnjoj razini za dvije milijarde kuna smanje troškovi zaposlenih.  (J. MARIĆ/Novi list)


Podijeli: Facebook Twiter