U Krasici predstavljen program susreta Oleum Olivarum

Mate Mekiš, Milanka Marić, Edi Andreašić, Valter Bassanese i Nino Činić
Mate Mekiš, Milanka Marić, Edi Andreašić, Valter Bassanese i Nino Činić

U subotu i nedjelju u Krasici će se održati 16. izdanje susreta proizvođača maslinovog ulja Oleum Olivarum. Program koji će početi u 10 sati prvog dana s otvaranjem izložbe 11. međunarodnog likovnog natječaja prezentirali su danas novinarima članovi organizacijskog odbora na čelu s gradonačelnikom Buja Edijem Andreašićem, koji je istaknuo da je ta manifestacija za njih već godinama mjesto druženja maslinara, vinara, medara, prijatelja, umjetnika i drugih.

- Oleum Olivarum za taj kraj puno znači - upravo su ti marljivi ljudi u zadnjih 15 godina stvorili brand po kojem je Krasica nadaleko poznata kao zavičaj masline, kazao je Andreašić.

Čelnik organizacijskog odbora i jedan od inicijatora ovih susreta Nino Činić kazao je da je zbog sušne godine, odnosno za 30 posto slabije berbe, prijavljeno nešto manje uzoraka, 107, od kojih su 95 posto vrhunska ekstradjevičanska ulja. Podijelit će 38 zlatnih, 42 srebrne i 14 brončanih medalja, uz 13 priznanja za ekstradjevičansku kvalitetu, što je odličan rezultat.

Istaknuo je da je smotra počela na lokalnoj razini, sa samo 18 uzoraka s bujskog područja, od kojih su 90 posto bili s nekim defektom. Danas su edukacijom postigli da su gotovo svi prijavljeni uzorci vrhunski.

Direktor Turističke zajednice Buja Valter Bassanese kazao je da 16 godina Olem Olivaruma nije doprinijelo samo razvoju maslinarstva i maslinovog ulja, nego i tome da danas njihovo područje ima desetak specijaliziranih kušaonica koje su se lijepo integrirale s vinima.

U Krasici razvijaju turizam maslinovog ulja, čemu pridonose i dvije moderne uljare u kojima se dobivaju ulja koja redovito dobivaju nagrade, riječi su Bassanesea.

Subotnji program obilježit će svečano otvaranje uz nastup klape Zikva, potom otvorena vrata kušaonica maslinovog ulja, predstavljanje i degustacija ulja iz Dalmacije, Slovenije i Italije, susretom oldtajmera, cooking showom kuhara restorana Zigante iz Livada i maslinara Krasice uz vina Gambaletto te podjela nagrada za likovni natječaj u 17.30 sati, uz nastup ženske vokalne skupine Romansa iz Buja. U 21 sat bit će veliki koncert klape Intrade i Tomislava Bralića.

Nedjeljni program počet će biciklijadom u 11 sati, zatim će se tijekom popodneva vlakićem obilaziti kušaonice, pa će opet biti cooking show s kuharima Almom Čatlakom, Serđom Ražmanom, Linom Vežnaver, agroturizmom Radešić i glumcem Emirom Hadžihafisbegovićem.

Popodne će biti stručna predavanja, a proglašenje najboljih maslinovih ulja na programu je u 19 sati. U 21 sat nastupit će Birikini band. (Napisala i snimila T. KOCIJANČIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter