U Krasici fešta od maslinova ulja

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Prije dvadesetak godina u Istri su bile samo tri uljare, a danas ih je 28 koje rade 50 do 60 dana godišnje preradujuci masline u zlatno ulje. Velik doprinos tome napretku dao je Oleum olivarum, koji se petnaestu godinu održava u Krasici kod Buja, receno je u subotu na svecanom otvorenju jubilarne manifestacije u okviru koje se održava i sedmi sajam poljoprivrednih autohtonih proizvoda te deseti slikarski natjecaj.

Na prvom susretu 1998. godine na ocjenu je dostavljeno tek 18 uzoraka maslinovog ulja, od kojih je tek pet posto zadovoljavalo stroge kriterije za titulu ekstradjevicanskog. Danas, petnaest godina poslije, situacija je obrnuta - od 140 uzoraka, cak 95 posto je ekstradjevicanskih maslinovih ulja. Zasluga je to i ove manifestacije koja je potaknula kvalitetnu proizvodnju i unaprjedenje maslinarstva u Istri.

Spomenuo je to i procelnik županijskog Odjela za poljoprivredu Milan Antolovic koji je naglasio da ce se raditi na zaštiti autohtonosti istarskog maslinovog ulja.

Posjetitelji mogu obici kušaonice maslinova ulja koje su otvorene u Krasici i okolnim naseljima. Na štandovima su osim ulja ponudeni i med, rakija, vino, sir, a posjetitelji su sa zanimanjem kušali i špaletu na maslinovom ulju u „proizvodnji" Šajete, Kristijana Nemeta i domacina Marina Kraljevica.

U uljari Benvegnu u obližnjim Gardošima mnogi maslinari, ali i politicari, te drugi gosti, mogli su se pod strucnim vodenjem dr. sc. Nade Frankovic iz Udruge senzornih analiticara maslinovog ulja uvjeriti u razlike izmedu istarskog i talijanskog ulja (sjeverna i južna Italija).

Popodnevni je program nastavljen kuharskim specijalitetima u režiji kuhara hotela San Rocco iz Brtonigle i maslinara iz Krasice te podjelom priznanja najboljim sudionicima slikarskog natjecaja na temu masline. (Napisao i snimio Luka JELAVIC)


Podijeli: Facebook Twiter