U Koversadi međunarodni kongres naturista

Koversada je već pola stoljeća naturističko središte (arhiva)
Koversada je već pola stoljeća naturističko središte (arhiva)

Četrdesetak europskih naturističkih asocijacija okupit će se sutra u kampu Koversada u Vrsaru na 33. godišnjem kongresu Svjetske naturističke organizacije (INF), koji traje do 16. rujna, a sudjelovat će šezdesetak predstavnika asocijacija i naturista iz 23 europske zemlje.

Ovo će ujedno biti i prvi kongres INF-a u Koversadi nakon 40 godina. "Koversada je lani slavila 50 godina postojanja, a 1972., kada je u njoj organiziran naturistički kongres, što je za Europu bilo nepojmljivo za vrijeme komunizma, predstavljala je apsolutni primat, brend i marku u europskom naturizmu. I danas Koversada predstavlja FKK brand u europskim okvirima", smatra hrvatski stručnjak za naturizam Jerko Sladoljev, koji je te davne 1972. godine bio u organizacijskom odboru.

Hrvatska je sedamdesetih godina bila puno sklonija naturističkim gostima nego danas. Tada je raspolagala s 33 naturistička središta i bilježila oko šest milijuna noćenja. Prije 40 godina naturistički kapacitet i promet bio je 60 posto veći i predstavljao je 20 posto svih noćenja Hrvatske. Danas se u naturizmu ostvaruje tek dva milijuna noćenja, što je 3,5 posto od ukupnog broja. Još radi 13 naturističkih središta, i to Kanegra, Ulika, Solaris, Istra Naturist, Koversada, Valalta i djelomično Kažela u Istri, Bunculuka, Politin, Konobe i Baldarin na Kvarneru te Nudist Hvar i Sovinje Tkon u Dalmaciji.

- Nažalost, kako neslužbeno saznajemo, sljedeće se godine zatvara jedan naturistički centar na Krku. Iako je naturizam još uvijek popularan u Hrvatskoj - stručnjaci (Institut za turizam iz Poreča) smatraju da je svaki 10. gost koji dolazi kod nas naturist - brojke neumoljivo pokazuju pad. Sve je više naturista na divljim plažama, što se tiho tolerira, ali po zakonu je zapravo kažnjivo. Da bi se to riješilo, komunalni redari i policija trebali bi primjenjivati zakonske odredbe, veli Sladoljev.

- FKK centri bi se morali certificirati i doslovno njegovati naturizam kakav smo poznavali sedamdesetih godina, s nekim elementima novih trendova. S druge strane, naturizam je i na županijskoj i na nacionalnoj razini zanemaren, kako po promidžbenim aktivnostima, tako i u viziji, smatra Sladoljev. Inače, dosad je u Hrvatskoj certificiran samo jedan kamp - Valalta, a u tijeku je certificiranje Kanegre. (B. BAN)


Podijeli: Facebook Twiter