U konobi Teran predstavljen novi pjenušac "Prstenac"

Tomislav Plavša predstavio novi pjenušac "Prstenac"
Tomislav Plavša predstavio novi pjenušac "Prstenac"

U konobi Teran u Manjadvorcima sedmu godinu za redom predstavljen pjenušac "Prstenac" koji se svake godine predstavlja mnogobrojnim uzvanicima kao uvertira u istarsku vitešku igru, Trku na prstenac.

Kako nam je rekao poznati istarski enolog i jedan od autora ovog vina Tomislav Plavša, riječ je o pjenušavoj malvaziji iz 2011. godine koja prema svoji karakteristikama spada u kategoriju polusuhih vina.

- Napravili smo oko 50 boteljki pjenušca, ali i oko 100 boca desertnog terana koji je napravljen u prošek stilu, a ova ćemo vrhunska vina trošiti samo u posebnim prigodama. Pjenušac se služi u iznimnim prilikama kao aperitiv, a Teran je zbog visokog udjela alkohola od čak 16 posto i 10 posto šećera, vrlo teško sljubiti uz neko jelo ili desert, pa ga je bolje konzumirati samog i uživati u njegovoj bogatoj aromi, rekao je Plavša.

Osim spomenutih vina, na ovoj eno i gastro večeri predstavljena su i druga vina poznatih istarskih vinara, a sve njih je poznati somelier Sandi Paris optimalno sljubio s jelima koja je posebno za ovu prigodu osmislio i pripremio Pino Kuhar.

On je kao predjelo gostima ponudio koktel kombinaciju na bazi palet proizvoda mljekare i sirane Latus iz Žminja i mesne industrije Pisinium iz Pazina. Tako su se na platama našli različiti svježi sirevi u kombinaciji sa grožđem i grapolo rajčicama, a sve to bilo je preliveno domaćim maslinovim uljem. Nakon toga uslijedilo je nekoliko sljedova jela na bazi junetine, janjetine i razne vrste pašte.

Kako nam je rekao jedan od idejnih začetnika ove "pjenušave" manifestacije, Branko Blažina, izrada i predstavljanje pjenušca Prstenac nastalo je s idejom da poznata barbanska trka na Prstenac bude inspiracija i za druge popratne sadržaje, a kako na ovom području koje je poznato po kvalitetnim vinima nikad nitko nije radio pjenušac, nekoliko se entuzijasta odlučilo to promijeniti, što se pokazalo dobrom i pitkom idejom. (P. SOFTIĆ; snimio A. KANCELAR)


Podijeli: Facebook Twiter