U konkurenciji za Zlatnu kozu 23 projekta

Poreč Major okupio svjetsku sportsku elitu (M. MIJOŠEK)
Poreč Major okupio svjetsku sportsku elitu (M. MIJOŠEK)

Povjerenstvo Turističke zajednice Istarske županije jučer je razmatralo kandidature za dodjelu godišnje turističke nagrade Zlatna koza - Capra d'oro. Nagrade se svake godine dodjeljuju pojedincu ili skupini za izuzetan doprinos na području marketinških aktivnosti u turizmu Istre, posebno na području unaprjeđenja proizvoda i području turističke promocije za aktivnosti, proizvode i projekte s područja županije.

Ove godine na natječaj koji je Turistička zajednica Istarske županije objavila u povodu Svjetskog dana turizma, 27. rujna, prijavljena su 23 projekta u kategoriji manifestacija, inovativnog proizvoda, turističkog proizvoda, vizualnih komunikacija te nagrade Zlatna koza - Capra d'oro 2015. Nagrade će se dodijeliti u prosincu nakon zadnje ovogodišnje skupštine TZ-a.

Predložen Poreč Major

U kategoriji manifestacija pristiglo je najviše kandidatura. Za nagradu konkurira porečka Vinistra. Riječ je o dobro znanoj vinskoj manifestaciji koja se održava svakog svibnja i gdje posjetitelji tijekom trodnevne manifestacije mogu kušati veliki broj kvalitetnih vina, maslinovih ulja i ostalih lokalnih gastronomskih delicija. Kandidirana je i nova vinska manifestacija Istria Wine&Walk, prva takvog tipa u Hrvatskoj, koja se sastoji od 11 kilometara pješačkog pohoda kroz vinograde i maslinike sjeverozapadne Istre gdje sudionike na svaka dva kilometra dočekuju istarski vinari, lokalni proizvođači i ugostitelji s mirisnim gastronomski poslasticama i vrhunskim vinima.

Među kandidiranima su i Dani komunikacija, nacionalni festival oglašavanja, koji su održani u travnju u Rovinju i koji su doveli vodeće svjetske marketinške stručnjake, ali i ostale uspješne kreativce, govornike i predstavnike tvrtki oglašivača. Treće izdanje Oktoberfesta by Valamar također je jedan od kandidata. Riječ je devetodnevnom programu u Taru koji se održavao u velikom šatoru u bavarskom stilu. Grad Labin kandidirao je Uskočke dane koji u Labinu uprizoruju povijesnu bitku s uskocima. Tu je i tradicionalna biciklistička utrka Istarsko proljeće te utrke 100 milja Istre, Valamar Trail, labinski Istratrek te grožnjanska enduro utrka Enduro grozni.

Za nagradu se kandidirala i megamanifestacija Swatch Beach Volley Major Series 2015, veliki turnir odbojke na pijesku na svjetskoj razini koji je ovog lipnja prvi put održan u Poreču.

U kategoriji inovativnih proizvoda kandidiran je Podvodni park Verudela, odnosno svojevrsna podvodna šetnica. Valamar Riviera kandidirala je svoj turistički proizvod Maro, nazvan po Valamarovoj dječjoj maskoti račiću, usmjeren je obiteljima s djecom od 4 do 12 godina starosti, dok rovinjska tvrtka Salvi d.o.o. konkurira s mirisnim suvenirom Profumo di Rovigno, originalnim brandom i unikatnim suvenirom Rovinja osmišljenog kroz nekoliko linija proizvoda posvećenih gradu Rovinju. TZ Središnje Istre kandidirao je svoju atrakciju Zip-line Pazinska jama koji omogućava "let" iznad jame, dok je rovinjska Maistra kandidirala svoj novoobnovljeni hotel hotel Adriatic.

Dvije kandidature za turistički proizvod

U kategoriji turističkih proizvoda došle su dvije kandidature. TZ Brtonigle predložio je vodeni park Istralandia, a Valamar Riviera njihov novi luksuzni obiteljski Valamar Isabella Island Resort na otoku Sveti Nikola ispred Poreča. Dvije su kandidature i u kategoriji vizualnih komunikacija - promotivni film Cycling in Istria koji je sniman je tijekom srpnja 2014. godine za potrebe Istarske razvojne turističke agencije u svrhu promocije MTB turizma u Istri te redizajn internetske stranice Laguna Poreč porečke Plave Lagune.

Što se tiče godišnjih nagrada Zlatna koza - Capra d'oro 2015. pristigle su tri kandidature. TZ Brtonigle kandidirao je obitelj Fernetich iz malog obiteljskog hotela San Rocco koji su ove godine slavili 10. godišnjicu otvaranja jednog od najboljih malih hotela u državi. TZ Žminja predložio je poznatog kuhara Pina Kuhara koji kroz svoj dugogodišnji rad prenosi ljubav prema kuhanju svojim učenicima, mnogi su od njih postali uspješni i priznati kuhari, a s njima već 25 godina uspješno sudjeluje na međunarodnim gastro-natjecanjima o čemu svjedoči pregršt osvojenih medalja. Predložen je i Porečan Ljubo Jovanović, dugogodišnji djelatnik u istarskom turizmu koji radi kao samostalni dizajner. (B. BAN)


Podijeli: Facebook Twiter