U konkurenciji za priznanja ISAP-a 25 pršuta u 4 kategorije

(M. MIJOŠEK)
(M. MIJOŠEK)

Komisija Udruge senzornih analitičara Gustus jučer je započela s dvodnevnim ocjenjivanjem pršuta za predstojeći Internacionalni sajam pršuta, koji će se ovog vikenda po deveti put održati u Tinjanu. Komisiju čini 14 članova, kvalificiranih senzornih analitičara, a ocjenjivanje vode Ivica Kos i Blanka Sinčić Pulić. Prvi put ocjenjivanje se obavlja u AZRRI-jevom Edukacijsko-gastronomskom centru Istre, na Gortanovom brijegu kraj Pazina, za razliku od minulih godina kada je domaćin ocjenjivanja bila Ugostiteljska škola Antuna Štifanića u Poreču.

Na početku ocjenjivanja županijski pročelnik za poljoprivredu Milan Antolović je poželio dobar rad ocjenjivačima, te ih izvijestio kako je iz Europske komisije stigla službena obavijest da do isteka roka nije stigao nijedan prigovor za zaštitu istarskog pršuta europskom oznakom izvornosti, pa se najkasnije do kraja studenoga očekuje i rješenje o upisu istarskog pršuta u europski registar.

Predsjednik Klastera hrvatskog pršuta Ante Madir izvijestio je pak ocjenjivače kako su u Bruxelles upravo poslani zahtjevi za zaštitu dalmatinskog i drniškog pršuta europskim oznakama geografskog podrijetla, pa bi tako, nakon što je nedavno Europa priznala zaštitu oznakom geografskog podrijetla krčkom pršutu, Hrvatska uskoro mogla imati čak četiri na europskoj razini zaštićene vrste pršuta.

Zaštita pršuta oznakama izvornosti i geografskog podrijetla utjecala je na to da se ove godine na ocjenjivanju za ISAP drukčije nego prije "poslože" kategorije, pa će se tako u zasebnim kategorijama ocjenjivati istarski pršut; dalmatinski i drniški pršut (u obje ove kategorije ocjenjuju se samo certificirani pršuti s markicama o zaštiti); nedimljeni pršut i dimljeni pršut.

Na ocjenjivanje je prijavljeno 25 uzoraka pršuta iz Hrvatske, Slovenije, Bosne i Hercegovine te Španjolske, a najbolji će se pršuti nagraditi šampionskim titulama za po jedan najbolji u svakoj kategoriji, te prema broju osvojenih bodova zlatnim, srebrnim i brončanim medaljama, a priznanje će se dodijeliti u sklopu svečanog otvorenja ISAP-a u subotu, 17. listopada. (D. ŠIŠOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter