U konkurenciji cak 75 filmova

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Medunarodni filmski festival u Veneciji, popularna Mostra, ove godine slavi svoju 66. ediciju, a slavlje filma koje ce trajati od 2. do 12. rujna otvara jedan od najskupljih talijanskih filmova svih vremena "Baaria" Giuseppea Tornatorea. Za prestižnog Zlatnog lava natjecat ce se 23 filma, a o najboljima ce odlucivati žiri kojim presjeda redatelj porijeklom iz Tajvana Ang Lee, a u žiriju su još americki redatelj Joe Dante i francuska glumica Sandrine Bonnaire.

U tom velikom broju premijera netko vec istice svoje favorite medu kojima je zasigurno novi uradak dokumentariste Michaela Moora "Capitalism: A Love Story". Tu je i obrada kultnog filma "Bad Lieutenant" Abela Ferrare kome je legendarni redatelj Werner Herzog pridodao podnaslov "Port of New Orleans". Za ljubitelje zombie svijeta Georgea A. Romera na programu je još jedan nastavak serijala o živim mrtvacima "Survival of the Dead".

Zlatnog lava želi osvojiti i John Hillcot koji je ekranizirao planetarno popularni roman Cormaca McChartyja "Cesta" i u kojem glume Viggo Mortensen i Charlize Theron. Za one celicnog stomaka tu je i još jedan nastavak iz serijala o covjeku-mašini "Tetsuo the Bullet Man" kultnog japanskog redatelja Shinyae Tsukamotoa. George Clooney, zvijezda filma koji je lani otvorio festival - "Spaliti nakon citanja" brace Cohen - ove godine na Mostru dolazi s filmom Granta Heslova "Men Who Stare at Goats".

Posebnu nagradu za životni doprinos u kinematografiji dobit ce animator, voda Disney Pixar studija John Lasseter. Za njega je direktor festivala Marco Mueller kazao da je "jedan od najvecih inovatora i eksperimentatora u Hollywoodu".

Festivalska je direkcija do nedavno tajila koja su cetiri filma-iznenadenja koja ce doživjeti svjetsku premijeru u Veneciji, no prije nekoliko dana na službenim je stranicama festivala obznanjeno da ce to biti "Ruzhaye Sabz (Green Days)" Iranke Hane Makhmalbaf, zatim "The Movie Orgy-Ultimate Version" clana žirija Joea Dantea, "The Marriage" Petera Greenawaya i "Great Directors" grcke dokumentaristice Angele Ismailos.


Podijeli: Facebook Twiter