U komori predstavljeni završni rezultati projekta REI

Lorena Brgić, Valter Flego i Jasna Jaklin Majetić
Lorena Brgić, Valter Flego i Jasna Jaklin Majetić

Predstavnici Istarske županije, Hrvatske gospodarske komore-Županijske komore Pula, Obrtničke komore IŽ i područnog pulskog ureda Hrvatskog zavoda za zapošljavanje predstavili su danas završne rezultate zajedničkog projekta pod nazivom REI-"Rasining employment in Istria". Jedan od glavnih ciljeva projekta koji se provodio od siječnja 2015. bilo je definirati smjernice i ciljeve za osnaživanje tržište rada i kapaciteta Vijeća tržišta rada Istarske županije.

Ukupna vrijednost projekta iznosi je 38.423 eura, od čega je Europska unija financirala 79 posto, a sam je projekt financiran iz Operativnog programa za razvoj ljudskih resursa 2007.-2013. Pročelnica županijskog Upravnog odjela za gospodarstvo Lorena Brgić istaknula je da su u provedbi projekta aktivno sudjelovali svi partneri Vijeća tržišta rada, koji su se imali priliku upoznati s uspješnim državnim i europskim inicijativama zapošljavanja te su se imali prilike povezati sa sličnim partnerstvima u Republici Hrvatskoj i Europi, stekavši ujedno i nova znanja vezana za Europski socijalni fond.

Na konferenciji je sudjelovao i istarski župan Valter Flego koji je istaknuo da je zasigurno najznačajniji rezultat ovog projekta izrada Strategije razvoja ljudskih potencijala Istarske županije 2016. do 2020. Flego je naveo da financijski projekt možda i nije toliko izdašan, no da je izuzetno važan budući da se bavi bitnim ekonomskim pitanjima i politikom zapošljavanja što je ključno za razvoj svake regije, pa tako i Istre, rekao je župan.

-Strategija razvoja ljudskih potencijala jedna je od strateških dokumenata putem kojeg želim sustavno, a ne stihijski razvijati Istru. Često se govori o problemima ljudskih kapaciteta, a upravo bi ovaj projekt i dokument kojeg sada imamo, trebali pomoći u definiranju smjernica koje treba provesti, a sve kako bi poboljšali zaposlenost svih kategorija na području Istarske županije. Uz to, ovim su dokumentom definirani i ciljevi, a naš je cilj do 2020. godine imati konkurentnu, fleksibilnu i osposobljenu radnu snagu koja će moći zadovoljiti tržište rada na području Istre, rekao je župan.

Naglasio je da su u izradi dokumenta sudjelovali svi relevantni dionici, od obrazovnih ustanova, do predstavnika privatnog sektora te dodao da će i donesena strategija zasigurno biti dobra podloga i za ostale projekte koji se mogu financirati iz fondova. Župan je na kraju izrazio zadovoljstvo što je u zadnje dvije godine u Istri 1.700 zaposlenih više što pokazuje, dodao je, da smo na pravom putu.

Predsjednica HGK-Županijske komore Pula Jasna Jaklin Majetić navela je da strategija daje smjernice svim mladim ljudima u Istri koji razmišljaju o svom budućem zanimanju, rekavši da je ovo zasigurno jedan od najvažnijih projekta jer potiče konkurentno gospodarstvo ali i radi i na osposobljavanju kvalitetne radne snage  koja treba biti adekvatno educirana i motivirana. Jaklin Majetić je istaknula da će ovaj dokument biti okosnica obrazovnog sustava u Istri ali i dobra podloga za buduće upisne kvote i nove studijske programe koji će biti kreirani prema potrebama tržišta rada.

Tajnik Obrtničke komore Istarske županije Eros Sorić na kraju je zaključio da očekuje da će projekt pomoći u rješavanju gorućih problema našeg gospodarstva a to je, dodao je, problem deficitarne radne snage. "Očekujem da će se sačiniti zajednička slika potrebe tržišta rada te da će doći do uravnoteženog upisa za zanimanja koja nisu toliko nužna", zaključio je Sorić. (D. BAŠIĆ-PALKOVIĆ)

 

 

 


Podijeli: Facebook Twiter