U kolovozu više turista, samo da ostanu i u rujnu

(M. ANGELINI)
(M. ANGELINI)

Prema službenim podacima sustava turističkih zajednica, na Jadranu i u Gradu Zagrebu, u kolovozu 2015. odmaralo se 3 milijuna i 900 tisuća turista (plus 5,5 posto), koji su ostvarili 26 milijuna i 94 tisuća noćenja (plus 4,7 posto). Kako priopćuju iz Ministarstva turizma, poraste u mjesecu kolovozu bilježe sve jadranske županije i Grad Zagreb.

U Istri je u kolovozu zabilježen broj dolazaka od milijun gostiju (plus 5,1 posto) te noćenja od 7 milijuna i 751 tisuća (porast od 3,4 posto). U Splitsko-dalmatinskoj županiji u srpnju se odmaralo 768 tisuća turista (porast od 6,8 posto), koji su ostvarili 5 milijuna i 25 tisuća noćenja (porast od 7,6 posto).  Na Kvarneru je u mjesecu kolovozu zabilježen dolazak 713 tisuća gostiju (porast od 6,2 posto), koji su ostvarili 4 milijuna i 535 tisuća noćenja (porast od 5,3 posto).

Cilj je produženje sezone

U kolovozu je najviše ostvarenih dolazaka bilo iz Njemačke, Italije, Slovenije, Austrije, Češke, Poljske, Slovačke, Mađarske, Nizozemske te Francuske.

- Mjesec kolovoz je i ove godine opravdao naša očekivanja te mi je izuzetno drago što se trend rasta turističkog prometa uspješno nastavio. Tako u rujan, od kojeg također puno očekujemo, ulazimo dodatno ohrabreni dobrim rezultatima ostvarenim u kolovozu. Najave za nastavak sezone su dobre, a dodatno veseli činjenica kako sam rujan svake godine sve više ulazi u glavni dio sezone. Upravo je taj trend jedan od naših osnovnih ciljeva, a to je produljenje turističke sezone, izjavio je ministar turizma Darko Lorencin.

Od siječnja do kolovozu u Hrvatskoj je na Jadranu i u Gradu Zagrebu boravilo 11 milijuna i 518 tisuća gostiju, koji su ostvarili 66 milijuna noćenja, što su porasti od 8 posto u dolascima i 6,5 posto u ostvarenim noćenjima u odnosu na isto razdoblje 2014. godine.

Tri milijuna dolazaka

Od siječnja do kolovoza broj dolazaka u Istri iznosio je 2 milijuna i 979 tisuće (porast od 7,7 posto), a broj noćenja popeo se na 19 milijuna i 812 tisuća gostiju (porast od 5,4 posto). U Splitsko-dalmatinskoj županiji zabilježeno je 2 milijuna i 127 tisuća dolazaka (porast od 8,8 posto) te 12 milijuna i 236 tisuća noćenja (porast od 8,8 posto). Na Kvarneru od siječnja do kolovoza ove godine ostvareno je 2 milijuna i 44 tisuće dolazaka (porast od 8,7 posto) te 11 milijuna i 230 tisuća ostvarenih noćenja (porast od 7 posto).

Pet najjačih tržišta od siječnja do kolovoza po udjelu u noćenjima su Njemačka, Slovenija, Austrija, Italija, Češka, Poljska, Slovačka, Nizozemska, Mađarska te Ujedinjeno Kraljevstvo. (B. B.)


Podijeli: Facebook Twiter