U knjižnici djela s rehabilitacijskih radionica


Umjetničke radove nastale tijekom rehabilitacijske keramičke radionice danas je prijepodne na prigodnoj izložbi u povodu Dana žena u pulskoj Gradskoj knjižnici prezentirala Liga protiv raka u suradnji s udrugom Krater.

Liga protiv raka u sklopu svojih aktivnosti daje veliki značaj rehabilitaciji onkoloških bolesnika, a to se provodi kroz radne klubove koji okupljaju ljude sa specifičnim problemima, rekla je predsjednica pulske Lige protiv raka Danica Kuzmanović. Prije pet godina pokrenuta je rehabilitacijsko-kreativna keramička radionica koju vodi likovna umjetnica Marina Orlić iz udruge Krater.

- Cilj koji smo htjeli postići tom radionicom je da se polaznici okušaju u kreativnom radu, budući da volimo reći da je zdravo tijelo pola zdravlja, a zdravo tijelo i duh su cjelovito zdravlje. Oni mnogo dobiju u druženju sa sličnim ljudima, nauče mnogo o radu s keramikom i želimo da se osnaže, da time jača njihovo samopouzdanje i samopoštovanje, rekla je Kuzmanović te dodala da radionica ima 15 polaznica. Povod izložbi je Dan žena jer su sudionice radionica žene. 

Udruga Krater je centar za oblikovanje keramike koji surađuje s Ligom protiv raka i s Geom, Klubom žena liječenih od raka dojke, rekla je Marina Orlić.    

- Meni je važno da svaki naš ciklus radionica bude jedna zaokružena cjelina pa je tema ovog ciklusa radionica bilo posuđe. Rađeno je temeljeći se na nekim prethistorijskim tehnikama, na tri osnovne tehnike keramičkog oblikovanja, rekla je Orlić.

- Zanimljivo mi je da posao kojim se ja stalno bavim nekom donosi zdravlje i poboljšanje stanja, sama ta činjenica je vrlo lijepa, zaključila je. (P. LUKEŽ, snimio D. ŠTIFANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter