U knjižari Petit nastupila tri nadahnuta pijanista


Vrlo ugodna glazbena večer održana je sinoć u prostorima Zavičajne knjižare Petit, gdje su nastupila tri mlada pijanista - Josip Dobrić, učenik drugog razreda Srednje glazbene škole Ivana Matetića-Ronjgova u klasi profesorice Snježane Demarin, Anton Perkov, maturant iste škole u klasi Karmen Kirac, te Marko Percan, koji se bavi nečim posve drukčijim, no dolazi iz glazbene obitelji i glazba mu je u srcu.

Ovi su mladi glazbenici priredili vrlo kvalitetan koncert, pokazavši predanost glazbi, svakoj odabranoj partituri te veliku sigurnost i preciznost u izvedbi.

Prvi je nastupio Josip Dobrić, koji se opredijelio za djela Skrjabina, Tajčevića i Hačaturjana. Precizan i siguran kao i uvijek, pokazao je veliku tehničku pripremljenost, uigranost te vrlo izraženi osjećaj za melodijsku strukturu svake pojedine skladbe. Iz nastupa u nastup vidljiv je njegov rast u tehničkome smislu te preciznost i nadahnut nastup.

Anton Perkov se nije predstavio samo kao izvođač, već i kao skladatelj. Naime, sva djela koja je sinoć izveo sam je skladao. Bile su to suita naslovljena "Skica svijesti", koja je donosila tri stavka, "Lapis lazuli", djelo iz zbirke "Karmenini dragulji", kao i "Biserna ogrlica", koja je finale ove zbirke te "Abnormalna sonata", odnosno njezin treći stavak.

Što se tiče njegovog skladateljskog opusa, zaslužuje svakako pohvalu što se, pored silnih obveza koje imaju maturanti, stigao pozabaviti i tim vidom izražavanja, gdje donosi razne nijanse i momente - od dionica karakterističnih za suvremenu glazbu, preciznije rečeno onu najsuvremeniju, pa sve do onih univerzalnih nota glazbe u znaku lirskih elemenata i emocija. Za svaku je pohvalu izlet tog mladog učenika u skladateljske vode.

Što se tiče njegove interpretacije, treba napomenuti da je bila vrlo nadahnuta i proživljena.

Posve drukčiji repertoar odabrao je Marko Percan, suradnik našeg lista. Proveo je nazočne šetnjom kroz partiture iz filmske glazbe, gdje je svatko mogao prepoznati djelić muzike iz svog omiljenog filma, prešavši potom na evergrine, a završio je kompozicijom, kako je sam rekao, svoga zrmana Bruna Krajcara. (V. BEGIĆ, snimio A. KANCELAR)


Podijeli: Facebook Twiter