U klupe sjelo 21.580 istarskih školaraca

Prvašići su bili najuzbuđeniji
Prvašići su bili najuzbuđeniji

Danas su ponovo oživjele istarske škole u koje su se nakon ljetnih praznika vratili učenici. Prvi dan prošao je kao i uvijek ležerno, u prepričavanju ljetnih dogodovština i primanju prvih uputa za nastavu koja će već danas za oko 21.580 učenika početi prema dogovorenom rasporedu.

Najuzbudljivije je bilo prvašićima - njih 1.880 prvi je put sjelo u školske klupe i upoznalo svoje učiteljice i učitelje te nove prijatelje s kojima će dijeliti svoje školske dane. Zanimljivo je da je ove godine u osnovne škole upisano više prvašića nego što je osmaša završilo osnovnu školu. Najviše ih je upisano na području Puljštine, 834, i na Poreštini, 269. Ove je godine broj novoupisanih osnovnoškolaca nastavio opadati na Buzeštini gdje je upisano samo 49 prvašića.

U Istri su zbog malog broja djece u zadnjih nekoliko godina zatvorene dvije područne škole, Karigador i Koromačno, koje najvjerojatnije niti neće ponovno započeti s radom. S novom školskom godinom 2012./13. došlo je i do promjena u ustroju OŠ dr. Mate Demarina Medulin i OŠ Marčana, koje će sada primati u peti razred i djecu iz Banjola, odnosno Loborike, pa oni neće više pohađati pulske škole. (P. S. M.)

Tableti zamijenili imenike u dvjema pulskim osnovnim školama

Od svih osnovnih škola u Hrvatskoj koje uvode nove aplikacije za vođenje razredne knjige u elektroničkom obliku, e-dnevnike, dvije se nalaze u Istri, točnije u Puli. Riječ je o osnovnim školama Vidikovac i Veruda.

Kako je naglasio Boris Bulešić, profesor informatike koji je bio aktivno uključen u uvođenje nove aplikacije, tableti su nabavljeni zahvaljujući Gradu Puli i Ministarstvu obrazovanja, znanosti i sporta koji su osigurali 150 tisuća kuna.

- Ugradili smo e-dnevnike za sada samo u predmetnu nastavu i osigurali ih za ukupno 27 učitelja. Nadamo se da će ubrzo naći potrebna sredstva i za opremanje učitelja nižih razreda što je zamišljeno kao druga faza informatizacije naše škole, rekao je Bulešić.

Naglasio je da su svi učitelji, i nižih i viših razreda, prošlu Carnetovu edukaciju i da si međusobno pomažu u primjeni, ali da edukacija traje kontinuirano. U tablete su ubačeni podaci, a oni će se kontinuirano nadograđivati tijekom trajanja školske godine. Svaki će učenik u školi dobiti Carnetovo korisničko ime i password s kojim će moći izravno na portalu ocjene.hr vidjeti svoje ocjene i druge zabilježbe koje su se upisivale i u stare dnevnike.

- Hoće li roditeljima biti sve to dostupno, ovisit će o djetetu i hoće li roditelju odobriti pristup podacima. Ocjene i sve ostalo što se i ranije upisivalo u imenik i ovaj put će se upisivati u tablet i odmah slati u Carnetovu mrežu i njihovu bazu podataka, a što će od toga biti dostupno drugima, ovisit će o više razina zaštite i naravno odlukama Ministarstva. Postoje naime različiti stupnjevi ovlaštenja, pa tako razrednik ima veća ovlaštenja od predmetnog učitelja, pojasnio je Bulešić. (S. ZRINIĆ TERLEVIĆ; snimio Manuel ANGELINI)


Podijeli: Facebook Twiter