U klupe se vratilo oko 21.400 učenika

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nakon proljetnih praznika učenici su se danas vratili u školske klupe, gdje ih čeka još gotovo dva mjeseca nastave, i to najstresnije razdoblje pisanja brojnih testova i zaključivanja ocjena.

Zadnji dan nastave pada u petak, 13. lipnja, osim za đake koji će morati na popravne ispite pa će za njih ljetne radosti početi nešto kasnije. Maturantima nastava završava ranije, 16. svibnja, ali nakon toga ih čekaju ispiti iz državne mature, koji startaju već 20. svibnja polaganjem etike i psihologije, dok se zadnji ispit piše 9. lipnja.

Očekuje se da će na državnu maturu izići 1.392 maturanta iz Istre, od toga 558 gimnazijalaca, za koje je državna matura obavezna, te 834 učenika strukovnih škola. Učenici iz istarskih škola prijavili su 5.779 ispita u Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja, ali brojka nije konačna jer se oni do 30. travnja još mogu odjaviti.

Ukupno je u 25 srednjih škola u Istarskoj županiji ove godine upisano oko 7.000 učenika te oko 14.400 osnovnoškolaca u 48 škola, od čega je 1.920 prvašića. I dogodine se nastavlja rast broja učenika u prvim razredima, što će dovesti do većeg ukupnog broja osnovnoškolaca.

Isto se ne može reći za srednje škole, gdje se očekuje pad broja djece zbog dolaska vala manje brojnih generacija učenika iz osmoljetki.

Novost koja od jeseni očekuje učenike je uvođenje građanskog odgoja u škole, koji iz eksperimentalne faze prerasta u obavezan predmet, i to prvo za učenike sedmih razreda osnovne te prvih razreda srednje škole, a godinu dana kasnije, u školskoj 2015./2016., za učenike osmih razreda osnovne te drugih razreda srednjih škola.

Iako još nije ni uveden, već se digla prašina oko ovog predmeta, a protiv njegova je uvođenja ponovno ista konzervativna udruga GROZD koja se protivila i zdravstvenom odgoju, zbog pitanja rodne tematike. U suprotnom je taboru GOOD Inicijativa, koja daje podršku uvođenju građanskog odgoja.

Dok se nova bitka između Ministarstva znanosti, obrazovanja i GROZD-a tek zahuktava, a moguće je i da ponovno završi ustavnom tužbom, roditelje učenika brine mnogo veći problem - kako u vremenu najveće krize pronaći novac za kupnju novih kompleta udžbenika.

Zbog odluke Ministarstva kojom svi dosadašnji udžbenici odlaze u povijest, "besplatno" školovanje obitelji školaraca stajat će time od gotovo 600 kuna za prvašiće do 2.000 kuna za prve razrede gimnazije. Riječ je samo o cijenama udžbenika i radnih bilježnica, a treba još kupiti i bilježnice, školsku torbu, pernice i sav ostali školski pribor, opremu za tjelesni odgoj, financirati školske izlete ili maturu…

Iako je riječ o životnim problemima koji muče veliku većinu građana, zbog toga se ne bune ni liberalne ni konzervativne udruge i sumnjamo da će se zbog skupog, a istovremeno obaveznog školovanja podići tužba na Ustavnom sudu. (M. JERIN)


Podijeli: Facebook Twiter