U klupe pulskih osnovnih škola vraća se 4.600 učenika

U ponedjeljak počinje nova školska godina (D. KOVAČEVIĆ)
U ponedjeljak počinje nova školska godina (D. KOVAČEVIĆ)

Idući tjedan, zvuk školskog zvona odjeknut će u jedanaest pulskih osnovnih škola i time označiti početak nove školske godine koju će ove godine u Puli pohađati 4.620 osnovnoškolaca. Na području grada, prvi put u školske će klupe sjesti i 620 prvašića. Je li to konačna brojka još uvijek se ne zna budući da su upisi još uvijek u tijeku. Stoga će točan broj biti poznat tek s početkom nastave.

Najviše prvašića na Vidikovcu

Uspoređujući s generacijama učenika koji su sada u višim razredima te završavaju osnovnu školu, valja istaknuti da je broj prvašića ujednačen, odnosno da je ta brojka već nekoliko godina ista i kreće se oko 600. Ipak, gledajući raspored prvašića po pulskim školama, novost je pojačan interes za pohađanje Talijanske osnovne škole "Giuseppina Martinuzzi". Ondje će prvi put ove godine biti ustrojena tri razredna odjela s ukupno 65 prvašića, što je gotovo dvadeset učenika više u odnosu na lanjsku godinu. Ukupno, matičnu školu Giuseppina Martinuzzi pohađat će 376 učenika.

I ove godine s brojem upisanih prvašića prednjači Osnovna škola Vidikovac u kojoj će u prvi razred krenuti 78 učenika u tri razredna odjeljenja. U Osnovnoj školi Veruda tek su dva učenika manje upisana u prvi razred, u Osnovnoj školi Šijana ih je 74, a prvi put u klupama će se u Osnovnoj školi Kaštanjer susresti 64 osnovnoškolca. Također, u prvi razred u Osnovnoj školi Centar upisana su 42, a u Osnovnoj školi Monte Zaro 30 učenika. U obje škole bit će po dva razredna odjeljenja za učenike prvih razreda.

Smjenska nastava u dvije škole

Nastava će se u smjenama održavati još u školama Šijana i Kaštanjer, no samo za učenike nižih razreda.

No, gledajući ovogodišnje upise, valja spomenuti da je s područja Puljštine Uredu državne uprave upućeno više od 60 zahtjeva za odgodom polaska u školu. Valja naglasiti da zakonska obveza za upisom i polaskom u osnovnu školu vrijedi za svu djecu koja su do 31. ožujka navršila šest godina života. Međutim, ukoliko dijete udovoljava određenim kriterijima te uz priloženu, a potom odobrenu dokumentaciju (mahom nakon odrađenog sistematskog pregleda) i takva djeca koja su do 31. ožujka navršila šest godina života i stoga su obveznici osnovnoškolskog obrazovanja mogu u školu krenuti i godinu dana kasnije. No, o tome odlučuje posebna komisija. (Sanda ROJNIĆ SINKOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter