U klupama 13 novih pulskih vijećnika

(A. MUSEMIĆ)
(A. MUSEMIĆ)

U srijedu 12. lipnja u 17 sati održat će se konstituirajuća sjednica Gradskog vijeća Pule. Prema rezultatima ovogodišnjih izbora, vijeće će i dalje čvrsto držati vijećnici koalicije na čijem je čelu IDS koji i samostalno ima najviše vijećnika.

U klupama će, od 25 izabranih vijećnika, sjediti čak 13 novih lica u odnosu na prošli saziv, odnosno više od polovice mjesta u vijeću. Tako će 14 vijećničkih mjesta koja je osvojila koalicijska lista IDS-HNS-Zeleni Hr-BSDH, uz podršku sindikata umirovljenika, čak 10 imati vijećnici IDS-a, dok su po jedan ravnopravno podijelili partneri HNS, Zeleni, BSDH i pulska podružnica SUH-a, odnosno nestranačka vijećnica Bruna Jovanović. Nasuprot će im sjediti dojučerašnji koalicijski partner, a sada najjača oporbena stranka SDP, čija je koalicija osvojila sedam vijećničkih mandata.

Novog/starog gradonačelnika Borisa Miletića zamijenit će na prvoj poziciji liste saborski zastupnik Valter Boljunčić, predsjednik pulske podružnice IDS-a, koji se na listi nalazio na posljednjem mjestu. S njim je i šest "starih" članova Vijeća, koji su u vijećničkim klupama sjedili i u proteklom mandatu. Uz Boljunčića, tu su njegova zamjenica u pulskoj podružnici Elena Gattoni Stepanov, predsjednik IDS-a Puljštine Marko Martinčić, te Ardemio Zimolo, Viktor Lazarić i Jadranka Černjul.

Iskusna šestorka predvodit će novi val IDS-ovaca - Dianu Kukić Dasko, Roberta Cveka, Gordanu Peteršić i Luku Blagovića. Uz njih će u klupama vladajućih sjediti Alen Damijanić (HNS), Gordana Ferenčić (Zeleni) i Redžep Raimović (BSDH).

Od sedmorke s liste koalicije koju predvodi SDP, četiri su mandata SDP-ova, a predvodi ih saborski zastupnik Peđa Grbin i bivša dogradonačelnica i pročelnica za financije Vera Radolović. Uz njih nova lica su Ivan Lasić i Elena Vian. U ovoj oporbenoj koaliciji dva su i HSU-ovca, "stari" vijećnik Radovan Cvek i novi Roberto Fabris, te SDSS-ovac Dejan Janković, koji na sedmoj poziciji mijenja Mirjanu Galo koja će djelovati u Županijskoj skupštini, a ujedno je predstavnik srpske manjine.

U oporbenim klupama naći će se i HDZ-ov dvojac. Zrinko Kajfeš u Vijećnici mijenja Lovorku Tomičić kao što je to učinio na mjestu predsjednika pulske podružnice, te dugogodišnji vijećnik Janko Žužić. S pet mandata u posljednje četiri godine Ladonja je ovog puta pala na dva mjesta, Brune Nefata i Mauricia Licula, koji su time izgubili Klub vijećnika, što će ovog puta pripasti, uz IDS, i SDP-u. (Piše Goran ROJNIĆ)

VIŠE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter