U kinu Valli dodijeljene nagrade Istriana

(D. ŠTIFANIĆ)
(D. ŠTIFANIĆ)

U pulskom kinu Valli danas je održana svečanost u povodu dodjele nagrade Istriana, čiji je pokrovitelj Istarska županija. Nagrade su dodijeljene u šest kategorija, a nagrađeni su Nevenka Zgrabljić (zdravstvo), Samanta Stell (kultura), Tatjana Merkl (glazba), Mikela Ristoski (sport), Branimir Ružojčić (znanost i obrazovanje) i Roberto Fattori (gospodarstvo). Posebnu je nagradu dobio Uljanik za svoj 160. rođendan.

Pobjednica u kategoriji Zdravstvo medicinska sestra Nevenka Zgrabljić iz Bolnice za ortopediju iz rehabilitaciju "Prim. dr. Martin Horvat", Istrianu je dobila zbog svog dugogodišnjeg predanog rada s pacijentima te uloge u razvoju ove bolnice. Ona je u svome obraćanju kazala da je sretna što radi ono što voli i da se nada sve većim uspjesima ove bolnice. Pročitano je i pismo podrške njezina ravnatelja Marinka Rade, koji se trenutno nalazi u Finskoj.

U kategoriji Znanosti, odgoj i obrazovanje pobjednik je dr. sc. Branimir Ružojčić. Ovaj profesor visoke škole u trajnom zvanju na pulskoj Politehnici, koji ima za sobom uspješan rad sa studentima na domaćim i stranim Sveučilištima, postigao je iznimne rezultate u znanosti u zemlji i inozemstvu, a u svome obraćanju publici kazao je da se zahvaljuje svima koji su za njega glasali, ali i vlastima koji su u ovim teškim vremenima davali sredstva znanosti.

Samanta Stell, dobitnica Istriane u kategoriji kulture, osim što je izvanredna flautistica i glazbena pedagoginja, održala je više od 200 koncerata i iznimna je organizatorica koncerata i ostalih priredbi. Ona je jučer izrazila svoje zadovoljstvo nagradom koje joj donosi vjetar u leđa.

Mikela Ristoski, najbolja je sportašica (sport osoba s invaliditetom), koja je na Paraolimpijskim igrama u Rio de Janeiru osvojila zlatnu medalju u skoku u dalj, a višestruka je svjetska i europska prvakinja u skoku i dalj i troskoku. U svom kratkom obraćanju publici, poželjela si je još bolju 2017. godinu uz velike zahvale svome treneru Danialu Teminu.

Posebno je uzbudljivo bilo u dodjeli Istriane za glazbu, gdje je dirigentica i glazbena pedagoginja Tatjana Merkl bila najbolja, a njezini su je zborski pjevači iznenadili spontanim pjevanjem iz publike "We are the champions". "Hvala svima, ta mi je nagrada potvrdila da radim pravu stvar", rekla je Merkl.

U kategoriji Gospodarstvo, najuspješniji je bio Roberto Fattori (Vision d.o.o. i FA.IS.A. d.o.o. Novigrad), koji se bavi poduzetništvom već 25 godina, a zajedno sa suprugom Cristinom 1991. godine osnovao je tvrtku Vision, koja je danas usmjerena na turizam.

- Krenuo sam u tu gospodarsku pustolovinu s 27 godina kao nezaposlena osoba i drago mi je da smo prepoznatljivi i da smo otvorili radna mjesta, sve sam to napravio uz veliku pomoć supruge Cristine, rekao je Fattori.

Posebnu je nagradu dobio Uljanik za svoj 160. rođendan, a istarski župan Valter Flego uručio je nagradu direktoru Uljanik Brodogradilišta Silvanu Kranjcu, koji se prisjetio ukratko na povijest ovoga brodogradilišta, ističući da su brodovi proizvod znanja, struke i radnika.

Uz župana Flega, nazočnima se između ostalih obratila i Jasna Jaklin Majetić, čelna osoba Hrvatske gospodarske komore Županijske komore Pula. U glazbenom dijelu programa nastupili su buzetska pjevačica Ivana Majcan i Siniša Nemarnik, a voditelji su bili Robert Ferlin i Jelena Vitasović.

Nagrada Istrijana je pokrenuta na inicijativu kolege novinara Daniela Sponze, a pojedinci i grupe nominirani su u šest kategorija: gospodarstvo, znanost i obrazovanje, zdravstvo, sport, kultura te glazba. Glasali su gradonačelnici i načelnici općina u Istri, predsjednici uprava najvećih gospodarskih subjekata, novinari, kulturni, sportski i zdravstveni djelatnici, kao i slušatelji Radio Pule. (V. BEGIĆ)

 

 


Podijeli: Facebook Twiter