U kinu Tuškanac zabranjeni hrvatski filmovi

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Za ovogodišnji Svjetski dan audiovizualne baštine u zagrebačkom kinu Tuškanac u subotu, 27. listopada, održat će se jednodnevni program "Zabranjeni filmovi", u okviru kojega će se predstaviti tri zabranjena hrvatska filma iz pedesetih godina, koja su prvi put bila prikazana nekoliko desetljeća nakon što su snimljeni.

Prikazat će se kratkometražni filmovi "Tajna dvorca" (1951.) Milana Katića i "Iz Kerempuhovog dnevnika" (1950.) Bogdana Maračića te dugometražni "Ciguli miguli" Branka Marjanovića iz 1952.

Priču filma "Tajna dvorca", za koji je scenarij napisao Fadil Hadžić, pokreće dolazak uglednog gosta iz Rusije velikašu i znanstveniku, kojega upozorava na njegovu neučinkovitost po pitanju "čudovišne zemlje", odnosno Jugoslavije.

Taj je film restauriran u sklopu Projekta zaštite i restauracije AV gradiva, dok je "Iz Kerempuhova dnevnika" rekonstruiran iz različitih materijala i pripremljen za cjelovitu restauraciju sljedeće godine. Maračićev film prikazuje se premijerno, a govori o Kerempuhu koji oživljava u jednom kazalištu i promatra događaje na pozornici.

Održat će se i okrugli stol na kojem će razgovor o zabranjenim hrvatskim filmovima voditi povjesničar Daniel Rafaelić, a program završava potpuno obnovljenim filmom "Ciguli Miguli", nastao po scenariju Jože Horvata. Poznata je to priča o partijskom dužnosniku koji dolazi u mali grad na mjesto referenta za kulturu i pokušava ukinuti dotadašnja glazbena društva.

Program obilježavanja Svjetskog dana organizira Hrvatska kinoteka u suradnji s Hrvatskim filmskim savezom i uz potporu producenta Jadran filma, a njime se najavljuje i prvo zajedničko DVD izdanje Hrvatskog državnog arhiva - Hrvatske kinoteke i Jadran filma, koje će se objaviti iduće godine.

Svjetski dan audiovizualne baštine obilježava se proteklih sedam godina, a budući da su mnogi zvučni zapisi, pokretne slike i drugi audiovizualni materijali nepovratno izgubljeni zbog zanemarivanja, prirodnog propadanja i tehnološke zastarjelosti, taj dan posebna se pozornost daje podizanju svijesti o važnosti audiovizualnih dokumenata kao sastavnog dijela nacionalnog identiteta svake zemlje i upozorava na hitnu potrebu njihove zaštite.

Nacionalni filmski arhivi, televizije, radio stanice, udruge i vlade s tim ciljem organiziraju lokalne programe, rasprave i javna predavanja, posebne filmske projekcije, a Hrvatska kinoteka se aktivno se uključila u njegovo obilježavanje. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter