U Kini osnovana stranka unatoč zabrani

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Pristaše kineskog političara Boa Xilaia, koji je zatvoren zbog korupcije, osnovale su političku stranku, rekla su dva odvojena izvora, u inat desetljećima staroj de facto zabrani novih političkih stranka u Kini.

Stranka Zhi Xian, što doslovno znači "Ustav je vrhovni autoritet", osnovana je 6. studenoga, tri dana prije početka plenarne sjednice Centralnog komiteta Komunističke partije, rekli su izvori.

Doživotnim predsjednikom stranke imenovan je Bo, rekao je u telefonskoj izjavi za Reuters Wang Zheng, jedan od osnivača stranke i profesor međunarodne trgovine na pekinškom Institutu za ekonomiju i management. "To nije ilegalno prema kineskom zakonu. To je legalno i razumno", kazao je Wang odbivši reći koliko ima članova nova stranka.

Drugi izvor, koji je želi ostati anoniman, potvrdio je tu vijest. Kineski ustav jamči slobodu udruživanja, zajedno sa slobodom govora i okupljanja, ali je sve to u praksi zabranjeno. Eksplicitno se ne dopušta niti se zabranjuje osnivanje političkih stranaka. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter