U Kijevu prosvjed protiv premlaćivanja Lucenka

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Oko 50.000 prosvjednika u nedjelju se okupilo u središtu Kijeva demonstrirajući zbog premlaćivanja bivšega ukrajinskog ministra unutarnjih poslova i oporbenog vođe Jurija Lucenka u neredima koji su u petak izbili između proeuropski orijentiranih prosvjednika i policije, prenio je u nedjelju AFP.

Napad na Lucenka, koji je u subotu prebačen na odjel intenzivne skrbi bolnice u Kijevu zbog potresa mozga, pokazuje razinu samovolje u državi. Policija ne preže ni pred čime, čak ni pred jednim od svojih bivših nadređenih, rekao je jedan od prosvjednika.

49-godišnji Lucenko, bivši utjecajni član vlade prozapadnjački orijentirane bivše premijerke Julije Timošenko, u petak je u neredima dobio desetak udaraca palicom po glavi, kazala je njegova glasnogovornica Larissa Sargan.

Lucenko je prosvjedovao u petak navečer zajedno sa svojim istomišljenicima pred zgradom suda koji je nešto ranije osudio na šest godina zatvora tri osobe optužene da su namjeravale srušiti 2011. godine kip Lenjina u blizini glavnog gradskog aerodroma. Oporbeni političar 2010. je bio u zatvoru, a oslobođen je u travnju prošle godine pod pritiskom EU-a. (Hina/AFP)

 


Podijeli: Facebook Twiter