U Kijevu na trgu neovisnosti 70.000 prosvjednika

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U nedjelju se u središtu Kijeva okupilo oko 70.000 pripadnika ukrajinske oporbe, iskazujući na taj način ponovno odlučno protivljenje predsjedniku Viktoru Janukoviču.

"Ne namjeravamo se povući. Idemo dalje", poručio je prosvjednicima na Trgu neovisnosti putem mobitela jedan od predstavnika oporbe Dmitrij Bulatov, trenutačno na liječenju u Litvi. Njegov glas odjeknuo je trgom putem razglasa, a okupljeni su reagirali snažnim pljeskom i uzvicima potpore.

Jedan od glavnih oporbenih čelnika Vitalij Kličko pozvao je aktualnog predsjednika Janukoviča na Trg neovisnosti "da bi ondje čuo što ljudi o njemu misle i govore", aludirajući na taj način na Janukovičev poziv na javnu raspravu.

Kličko je Ukrajince pozvao da razmisle o dolasku na opći jednosatni štrajk u četvrtak, 13. veljače, te da na ulice izađu ističući državne barjake. "Ne mogu nas slomiti, jer mi ćemo se nastaviti odlučno boriti", rekao je, pozvavši okupljene da se diljem zemlje organiziraju u jedinice za samoobranu.

Na marginama tog velikog skupa nekoliko desetaka mladih Kijevljana pod kišobranima se okupilo u znak potpore zaposlenicima ruskoga neovisnog TV-kanala Dozhd (Kiša) kojemu prijeti ukidanje jer glavni kablovski operateri odbijaju emitirati program zbog objavljivanja oštrih priloga protiv predsjednika Putina te prijenosa protuvladinih prosvjeda u Ukrajini. Mladi su prosvjedovali ističući vrpce u bojama EU-a i Ukrajine. Nosili su transparente na kojima je pisalo "Dozhd, mi smo s tobom" i "Ukrajinska mladost za neovisne medije". U subotu je moskovska policija na Crvenom trgu privela četrdesetak simpatizera Dozhda. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter