U Kerempuhu premijerno izvedena "Svećenikova djeca"

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nakon velikog filmskog uspjeha, crnohumorna komedija Mate Matišića "Svećenikova djeca" zaživjela je i na daskama kazališta Kerempuh, gdje je večeras, u režiji Marija Kovača, imala svoje prvo zagrebačko kazališno uprizorenje.

Priča je ista kao i u istoimenoj filmskoj uspješnici Vinka Brešana, koju je dosad pogledalo gotovo 158 tisuća gledatelja, a govori o licemjerju Crkve kao institucije prema seksualnom životu vjernika, a posebno svećenstva.

Unatoč istim temeljima, predstava se, u redateljsko-dramaturškom čitanju Marija Kovača i Dore Delbianco, ipak razlikuje od filma. Između ostalog, i zbog scenskih ograničenja koja su dopustila manje razgranatu fabulu s više pozornosti posvećene dijalozima.

I u Kerempuhovoj predstavi fokus priče je na svećeniku koji bušenjem kondoma nastoji poboljšati natalitet u Hrvatskoj, što potiče i na propitivanje suštinskih pitanja vjere. U tri čina s epilogom nastojalo se dešifrirati i svjetonazor autora Mate Matišića koji se iz pozicije istinskog vjernika, ne libi prokazati da je 'Car gol' te time taknuti u osinjak i primiti na sebe bijes klera.

Matišićeve antijunake fanatičnih malograđanskih stavova u predstavi glume Željko Koenigsknecht, Edo Vujić, Branka Trlin, Velimir Čokljat, Ivan Đuričić i Anita Matić Delić. Scenograf predstave je Miljenko Sekulić, kostimografkinja Hana Letica, a glazbu potpisuje Tomislav Babić.

"Svećenikova djeca" jedno su od najkontroverznijih satiričkih tekstova Mate Matišića. Djelo je napisano 1997., a 1999. praizvedeno u splitskome HNK, u režiji Božidara Violića. Postavljeno je i 2004. godine u moskovskom Puškin teatru, u režiji Alexandra Ogarjova, koji je godinu dana kasnije s tom predstavom gostovao na Marulićevim danima. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter