U kavezima na suncu neutješno zavijaju

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Po pitanju osnivanja službenog azila za napuštene pse o kojem se debatira vec nekoliko godina, još uvijek se ništa nije pomaklo s mjesta, iako se vec najmanje tri godine, spominje nekoliko mjesta na kojima bi trebao biti otvoren, cak i po zakonu obvezan, azil za životinje. No, do danas se ništa konkretno nije.

Trenutacno su nesretne životinje smještene u maleno sklonište pulske Veterinarske stanice koje se nalazi neposredno uz odlagalište smeca Kaštijun. Život najboljeg covjekovog prijatelja u uskim boksovima izloženima direktnom suncu ovih dana nije nimalo lak, u što smo se i sami uvjerili kada smo ih posjetili pocetkom tjedna oko 11 sati.

Koliko smo uspjeli vidjeti kroz ogradu koja okružuje jedino pulsko službeno sklonište za pse, tamo se sada nalaze cetiri odrasla psa i dva ili tri štenca koji su cijelo vrijeme neutješno zavijali. Cini se da su njihove posude bile prazne ili je voda vec bila pretopla, jer su dva psa nekoliko puta samo onjušila zdjele, a zatim se zavukla u donji kraj prostorije gdje je još bio hlad. No, to nije dugo trajalo i bilo je ocito da je psima neugodno bilo gdje se smjestiti i odmarati jer su njihovi mali, uski boksovi cijeli dan obasjani suncem.

Na informativnoj ploci piše da je svaki dan od 7 do 9 sati cišcenje, hranjenje i vizita životinja, prijam udomitelja i posjetitelja, te od 13 do 15 vizita i pregled životinja. Na ovom ce tužnom mjestu psi provesti tek dva mjeseca prije eutanazije, ukoliko im se u meduvremenu sreca ne osmjehne pa ih neka dobra duša udomi.

Iznad Kaštijuna nalazi se, pak, austrougarska tvrdava koja je u vlasništvu MORH-a, a koju je prije dvije godine umirovljeni vojni veterinar Marko Šteko poceo koristiti za zbrinjavanje napuštenih pasa i macaka. Ovaj, iako ilegalni, azil trenutno udomljava dvadesetak pasa i nekoliko macaka koji slobodno šecu ili odmaraju u prostorijama koje im unutar debelih kamenih zidova pružaju debeli hlad. Prostorije i dvorište tvrdave zaista su cisti, psi nahranjeni, napojeni i, ocito, sretni, a sve to zahvaljujuci nekolicini volontera koji su se pridružili Šteki u njegovoj humanoj akciji.





U zadnje dvije godine s ovog je mjesta u dobre ruke otišlo oko 40 pasa i macaka, a buduci da je ova tvrdava prije bila svinjogojska farma, te se u njoj nalazi nekoliko boksova i ambulanta, prepoznata je cak i u Gradu Puli kao potencijalno mjesto za konacno osnivanje azila za životinje. Medutim, realizaciju ovog projekta ponovo je zakocila birokracija i nenalaženje zajednickog jezika medu vladajucim garniturama.

- U zadnjih godinu dana nismo kontaktirali MORH radi dobivanja koncesije za korištenje tvrdave iznad Kaštijuna da bismo u njoj otvorili azil jer se ona nalazi u opcini Medulin. Bilo je ranije pokušaja da se uspostavi suradnja po tom pitanju s Opcinom, ali nismo naišli na razumijevanje kod bivšeg nacelnika, rekao nam je Erik Lukšic, procelnik Upravnog odjela za društvene djelatnosti Grada Pule.

Dodao je da je, u nizu pokušaja da se riješi problem zbrinjavanja napuštenih životinja, osnovni problem uvijek lokacija. U igri su tradicionalno bile dvije lokacije, Kaštijun i prostor kod OKZ-a Valtura koji je u državnom vlasništvu. Bilo je i nekoliko privatnih inicijativa koje nisu uspjele zaživjeti zbog nezadovoljavanja uvjeta propisanih pravilnikom o azilu za životinje, objašnjava Lukšic.

Dodaje da im je Veterinarska ambulanta dostavila projekt uredenja azila s povecanjem kapaciteta na sadašnjoj lokaciji, a ujedno je i jedina koja ima registriranu djelatnost za provodenje veterinarsko-higijenicarskih mjera. Pri spomenu problema što se sklonište za pse nalazi uz odlagalište otpada Lukšic kaže da treba imati na umu da ce odlagalište biti sanirano te da ce se najvjerojatnije nakon donošenja izmjena GUP-a krenuti u dogradnju i adaptaciju azila na Kaštijunu, što ce u konacnici dovesti do bolje i kvalitetnije usluge, a samim time i povecanog broja volontera za ispomoc.

- U više smo navrata pomogli i gospodinu Šteki hranom i lijekovima za udomljene životinje, a to namjeravamo nastaviti dokle god za to postoji potreba. S druge strane, za potrebe Veterinarske službe, u što spada sakupljanje životinjskih lešina s javnih površina, hvatanje napuštenih i izgubljenih životinja, mikrocipiranje i sterilizacija pasa i macaka, Grad Pula u svom proracunu ima predvidene 464 tisuce kuna godišnje, a pola tog iznosa rezervirano je za smještaj životinja u higijenskom servisu na lokaciji Kaštijun, kazao je Lukšic.

Do tada, napušteni ce psi, i rasni i mješanci, mali i veliki, ali svi prekrasni i umiljati, biti i dalje smješteni na dvije postojece lokacije na Kaštijunu i željno cekati posjetitelje koji im mogu pružiti novi i bolji dom.


Podijeli: Facebook Twiter