U Katunu Gračaškom izgorjela kuća


U požaru koji je izbio na obiteljskoj kući u Katunu Gračaškom u petak u ranim jutarnjim satima izgorjela je kuća, a srećom ozlijeđenih osoba nije bilo. Požar su po dojavi u 5.17 sati došli gasiti pazinski vatrogasci, a očevid je obavila pazinska policija zajedno s inspektorom zaštite od požara PU istarske.

Brzom intervencijom pazinskih vatrogasaca spriječeno je širenje vatrene stihije na drugi dio kuće te je na taj način vlasniku omogućeno daljnje obitavanje na istoj adresi.

Policija je nakon očevida izvijestila da je požar izbio jutros oko 3.30 sati, a da se materijalna šteta procjenjuje na nekoliko desetaka tisuća kuna. Policijski službenici su zajedno s inspektorom zaštite od požara PU istarske obavili očevid i utvrdili da je požar izbio u improviziranom ognjištu u starom dijelu kuće. Naime, 72-godišnji vlasnik je ložio vatru u večernjim satima u četvrtak te je nakon što je otišao na spavanje došlo do prenošenja vatre iz improviziranog ognjišta na okolni gorivi materijal. Požar je ubrzo zahvatio pod, strop i krovište starog dijela kuće, koje je u potpunosti izgorjelo, a dim se probio i u noviji dio kuće, gdje su se začadili zidovi. Policija će u vezi s događajem dostaviti izvješće nadležnom državnom odvjetništvu.

Vlasnik i jedini ukućan Vjekoslav Tenčić ispričao nam je što je proživio rano ujutro. Zadovoljan je, veli, jer nije ozlijeđen, a spašen mu je dio kuće gdje će moći dalje živjeti. Svi njegovi pokušaji da obuzda vatrenu stihiju i spasi nešto od stvari bili su uzaludni budući da je u požaru doslovno sve izgorjelo u prizemlju i na katu.

- Bio sam u krevetu i mislio sam da miševi plešu, nisam ni sumnjao da je to požar. Počelo je s lijeve strane kuće, vidio sam svjetlo te sam skočio po vodu i počeo je bacati na vatru. No, u prizemlju se odmah stvorio dim te sam otišao zvati susjeda koji je odmah došao, a pozvani su odmah i vatrogasci.

Ne shvaćam gdje je izbio požar, u kojem dijelu, a sa sigurnošću ne mogu reći što ga je uzrokovalo. Pokušao sam otići na kat uzeti si neke stvari, no nisam uspio od dima i vatre koja je progutala sve. Sada mi ostaje preseliti se u drugi dio kuće koji su vatrogasci uspjeli spasiti. Uglavnom, ja sam dobro, nisam dobio niti jedan udarac, niti sam opečen, a srećom, kada se nagomilao dim, odmah sam pobjegao van. Sretan sam da sam dobro prošao, kazao nam je Tenčić. (Napisao i snimio M. SARDELIN)


Podijeli: Facebook Twiter