U Kataloniji masovni prosvjedni skupovi za secesiju od Španjolske

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Stotine tisuća Katalonaca pozvane su u nedjelju na masovne prosvjedne skupove za secesiju od Španjolske, unatoč podjelama u separatističkim redovima oko načina na koji bi to trebalo ostvariti.

Diada 11. rujna, katalonski nacionalni praznik, obilježava se već pet godina velikim prosvjednim skupovima secesionističkih stranaka.

No zadnjih mjeseci među njima su izbili sukobi jer regionalna vlada mora usvojiti mjere za pripremu jednostranog proglašenja neovisnosti te mediteranske regije od 7,5 milijuna stanovnika.

Nakon što su godinama bezuspješno pokušavali postići dogovor s Madridom o održavanju referenduma o samoodređenju, kao Škotska s Londonom, katalonski separatisti odlučili su se za secesiju nakon što su u rujnu 2015. dobili apsolutnu većinu. Do sredine 2017. namjeravaju uspostaviti administraciju buduće neovisne države, donijeti zakone za secesiju i početi s radom na novom ustavu.

No plan je zapeo u lipnju kada je koalicijska vlada, predvođena Carlesom Pugidemontom, izgubila potporu male protukapitalističke stranke CUP, najradikalnije među separatistima.

Stoga na ovoj Diadi žele zbiti redove i ponovno dati zamah procesu secesije koji mnogi militanti smatraju presporim.

Na prosvjedima se očekuje više od 340.000 ljudi, a održat će se u pet gradova i sela - Barceloni, Tarragoneu, Lleidi, Bergi i Saltu, s početkom u 17 sati. Prošle godine okupilo se 485.000 ljudi.

Puigdemont i CUP zadnjih su tjedana ipak uspjeli približiti stajališta. CUP je obećao da će ga podržati na glasovanju o povjerenju 28. rujna, ali će zauzvrat zasigurno tražiti da se organizira referendum o jednostranom proglašenju neovisnosti, što druge stranke do sada nisu podržavale.

Podijeljen, pokret bi mogao dobiti novi zamah ako španjolsko pravosuđe bude kazneno gonilo predsjednika katalonskog parlamenta Carmea Forcadella jer je omogućio usvajanje plana za proglašenje neovisnosti unatoč upozorenjima ustavnog suda. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter