U Kaštijunu bez revizije, Centar se otvara 21. ožujka

Kaštiju se otvara 21. ožujka (Snimio Neven LAZAREVIĆ)
Kaštiju se otvara 21. ožujka (Snimio Neven LAZAREVIĆ)

S novom Vladom očito je na pomolu i nova politika gospodarenja otpadom u Hrvatskoj koja je u suprotnosti s postojećim konceptom prema kojem bi se u Hrvatskoj trebali izgraditi 12 županijskih centara za gospodarenje otpadom. Među najspremnijim je onaj Marinšćina u Primorsko-goranskoj županiji ali i istarski Kaštijun, čije je otvaranje najavljeno 21. ožujka.

Ministar zaštite okoliša Slaven Dobrović iznio je jasan stav: koncepti županijskih centara nisu u skladu s suvremenom europskom politikom gospodarenja otpadom, te je najavio njihovu reviziju.

Sporna je prije svega takozvana tehnologija za Mehaničko-biološku obradu (MBO) otpada koja je zastarjela, a koju bi implementirali svi županijski centri, pa i Kaštijun, tim više jer je poznato da i Europska komisija priprema novi zakonodavni paket kojim planira ukinuti financiranje postrojenja za MBO, a koje je dosad namjeravala financirati s čak 90 posto učešća.

Zasad otvoreno ostaje pitanje što će biti sa skoro izgrađenim postrojenjem na Kaštijunu koji predviđa MBO tehnologiju, hoće li se koncept u skorijoj budućnosti ipak morati mijenjati.

Podsjetimo, ŽCGO Kaštijun jedan je od projekata za koji je u Istri povučen ogroman iznos bespovratnih sredstava iz europskih fondova. Njegova ukupna vrijednost prema zadnjim podacima iz naše arhive iznosi 35 milijuna eura, od čega je čak 25 milijuna eura osigurano iz fondova. Cijeli projekt u iznosu od 7,5 milijuna eura sufinancira lokalna samouprava, a 1,8 milijuna daje Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Valja spomenuti da je od gotovo 5 milijardi kuna osiguranih za izgradnju centara gospodarenja otpadom u Hrvatskoj, čak 3,2 milijarde čine bespovratna EU sredstva. (D. BAŠIĆ-PALKOVIĆ)

CIJELI TEKST U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter