U Kaštelu održana 13. Šparugada

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Gurmani kojima i nije do šetnje prirodom, šparuge su proteklog vikenda mogli kupiti uz gotovo svaku istarsku prometnicu, no najbolje mjesto za njihovu degustaciju definitivno je bio Kaštel, gdje je 13. godinu za redom održana Šparugada.

Izložene kulinarske kreacije 18 ovdašnjih domacica i 8 kuhara iz lokalnih restorana ocjenjivalo je strucno povjerenstvo na celu s renomiranim kuharom Sergijom Ražmanom, a kad su vrata otvorena publici, nestale su u roku od 30 minuta.

Dvije prve nagrade dobile su Adriana Klabot, Kaštelanka udana u Svetoj Mariji na Krasu, za njoke sa šparugama i špaletom, te Zvijezdana Martic iz Buja, za palacinke punjene domacom ricottom, jajima, šparugama i šunkom. "Srebro" su zaslužili Otilija Radatovic iz Kaštela i Marko Jovanovic iz Buja, a "broncu" Kristijan Kovacic iz Kaštela i Marija Brcic iz Juki.

Najdužu je šparugu ponovno ubrao Feruco Vok iz Vinjarije, ove godine od 1,72 metra, i za nju dobio cijelu špaletu. "Tamo di van ja gren ne hode njanke srne. Treba pojt po strmini, u gustu gražu di niki ne bere!", otkriva nam tajnu svog uspjeha i kao lokaciju navodi okolicu Markovca.

Dodatni razlog za zadovoljstvo imala je Adriana Klabot, cija je obitelj osvojila prvo mjesto u branju šparuga s cak 9,3 kilograma, ispred Roberta Pribca iz Škudelina s 4,6 i Feruca Voka s 4,5 kilograma.

Bogat je program zapoceo još u srijedu medunarodnim kulinarskim trobojem restorana, a ukljucivao je niz sportskih i zabavnih dogadanja. Kako recesija nije zaobišla ni Kaštel, prvi je put za ulaz na plesne zabave, na kojima su od petka svirali Quo Vadis, Koktelsi i Mambo Kings, naplacivan ulaz od 20 kuna, dok je degustiranje ocjenjivanih jela i vina nagradenih lokalnih vinara, iz caša u prigodnim platnenim torbicama, bilo moguce za 35 kuna.


Podijeli: Facebook Twiter