U kaštelu Morosini-Grimani muzej starog oružja

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Poznati ugostitelj i ljubitelj starina Mario Ferlin iz Svetvincenta stigao je na pola puta do ostvarenja svoga sna. U kaštelu Morosini-Grimani u petak je predstavljen dio njegove prebogate kolekcije starog oružja koja bi trebala u buducnosti postati stalni postav muzejske zbirke smještene u kvadratnoj kuli nakon njene obnove.

Nakon višegodišnjih dogovora i pregovora nacelnik Dalibor Macan objavio je konacno vezivanje zbirke oružja uz projekt obnove kaštela sklapanjem ugovora s Ferlinom. Uvodenjem definitivne namjene kule u projekt obnove kaštela moglo bi se puno lakše doci do potrebnog novca iz EU-fondova.

"Ovime su zadovoljeni svi kriteriji da obnova svetvincentskog kaštela postane i Županiji prioritet jer ga nije dovoljno samo obnoviti - treba ga i staviti u funkciju, za što cemo Opcini pružiti svu potrebnu pomoc. Ovakve inicijative gradana i Opcine su najvrjednije i trebalo bi prihvatiti svaku dobru ideju kako da kaštel zaživi i tijekom zime", rekao je procelnik Upravnog odjela za kulturu Istarske županije Vladimir Torbica.

Gracijano Kešac
, ravnatelj Povijesnog muzeja Istre, takoder je pozdravio ovu inicijativu, prvenstveno jer je Ferlinova zbirka jedna od najvrjednijih u Istri, ali i zato što je danas rijetkost u muzejima naci ovakve sadržaje koji su ljudima izuzetno zanimljivi.

Zbirka Marija Ferlina broji više od 50 primjeraka starog vatrenog oružja koje su koristile vojne jedinice na ovom podrucju, ali i razne lopovske družine i bande te lovci. Ekspertizu i restauraciju oružja vodio je Janko Jelicic, viši kustos zagrebackog Povijesnog muzeja i strucnjak za staro vatreno oružje.

Buduci da je vecina upotrebljiva, to otvara nove mogucnosti organiziranja zanimljivih sadržaja u kaštelu poput, primjerice, prezentacije pucanja s crnim barutom, koja je dosta atraktivna.

"Sada imam nadu da ce moja zbirka ipak ostati cjelovita i biti na prigodan nacin izložena na radost svih posjetitelja. Želio bih zahvaliti svima na pomoci i prepoznavanju vrijednosti ove zbirke koja ne predstavlja samo arhaicno oružje, nego i predmete koji se još uvijek koriste na interesantnim natjecanjima u državi i svijetu. Nadam se da cemo jednog dana i mi imati prilike vidjeti jedno takvo natjecanje", rekao je Ferlin.


Podijeli: Facebook Twiter