U Kaštelu brali i kušali šparoge

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U branju šparoga pobijedio je Roberto Pribac iz Škudelina koji je ubrao 4,8 kg šparoga, tek 200 grama manje imao je Dario Klabot, dok je treci bio Feruco Vok sa tocno 4 kilograma šparoga. Rezime je to 15. Šparogade - Ottava 2012, koja je završilo podjelom priznanja.

Feruco Vok je dobio prvu nagradu, špaletu, za najdulju šparogu. Pronašao je šparogu dugu cak 275 cm, što je dobar „ulov" s obzirom na sušno razdoblje. Lani je, podsjetimo, pobijedila Anita Barbo sa šparogom od 370 cm.

- Nahodao sam se za nju, jer treba obici mnogo terena. Najdulje su upravo ondje gdje je najgušce, gdje je najteže doci, nema duge šparoge na pristupacnom terenu, ali isplatilo se, kaže Feruco, kojemu je ovo cetvrta pobjeda i cetvrta špaleta u posljednjih osam godina.

Velika izložba jela sa šparogama na Šparogadi pokazala je da ce fritaja sa šparogama ostati samo dio tradicije. Mnogo je raznih i maštovitih jela pripremljeno, od tijesta, raznih umaka, nadjeva, kombinacija s mesom i tijestom, pa sve do kolaca sa šparogama.

Svoje vrijedne kulinarske kreacije predstavilo je 25 restorana s podrucja Bujštine te 11 domacica, a sve su to degustirali brojni posjetitelji koje su posluživale vrijedne aktivistice i ucenici Gospodarske škole Buje. Uz kvalitetna i ukusna jela, dobro je došla i caša vina domacih proizvodaca koja su takoder ocjenjivana. (Napisao i snimio L. JELAVIC)

 


Podijeli: Facebook Twiter