U kasici na razini države samo 371 milijun kuna

Ilustracija (M. ANGELINI)
Ilustracija (M. ANGELINI)

Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju otvorila je dugo iščekivani natječaj za provedbu tipa operacije 7.4.1. koja službeno nosi naslov "Ulaganja u pokretanje, poboljšanje ili proširenje lokalnih temeljnih usluga za ruralno stanovništvo, uključujući slobodno vrijeme i kulturne aktivnosti te povezanu infrastrukturu".

Većina istarskih gradova i općina pripremila je za taj natječaj po jedan ili dva kapitalna projekta koji već jesu ili će ih tek prijaviti do 18. svibnja kad istječe rok, međutim, najveći problem ovog natječaja jesu predviđena financijska sredstva na razini države. Ona iznose 50 milijuna eura (odnosno prema aktualnom tečaju HNB-a 371 milijun kuna), a prema našem istraživanju samo će općine i gradovi na području Istarske županije prijaviti projekte koji su zajedno vrijedni više od 200 milijuna kuna. To znači da će tek manji dio pripremljenih istarskih projekata biti odobren, čega su potpuno svjesni u svim gradskim i općinskim upravama s kojima smo razgovarali, premda se svi nadaju da će njihovi projekti biti odobreni. Krenimo od onih koji neće sudjelovati u natječaju. Grad Pula kao urbana sredina nema pravo prijavljivanja, kao ni Rovinj osim na području Rovinjskog Sela, međutim, proširenje tamošnjeg vrtića skuplje je od predviđenih potpora.

Alokacija sredstava

U natječaju prednost imaju slabije razvijena područja, a s obzirom da se Umag po indeksu razvijenosti nalazi pri samom vrhu, odlučili su da se neće prijavljivati, jer bi im šanse bile male. Buzet je prijavio dogradnju vrtića Grdelin vrijednu 9,27 milijuna kuna, a njihova komunalna tvrtka Park proširenje groblja u Buzetu (3,06 mil. kuna). DVD Buje u suradnji s Gradom Buje prijavio projekt rekonstrukcije Doma DVD-a (5,03 mil. Kuna). U Novigradu još uvijek važu koja će dva od planirana tri projekta prijaviti. U igri su im rekonstrukcija starog kina u kulturni centar (7,5 mil. kuna), izgradnja nogometnog igrališta i bike parka u zoni Marketi (7,5 mil. kuna), te krajobrazno uređenje Parka ribara i Parka Irme Benčić (170 tisuća eura). Grad Poreč je prijavio izgradnju vrtića u Varvarima (9,28 mil. kuna), a Dječji vrtić "Paperino" rekonstrukciju vrtića u Dračevcu (2,53 mil. kuna). (A. DAGOSTIN)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter