U kasi baljanske Zajednice Talijana nedostaje više od milijun kuna?

S otvaranja novouređenog Kaštela Bembo 2012. godine
S otvaranja novouređenog Kaštela Bembo 2012. godine

Predsjednica baljanske Zajednice Talijana Martina Poropat je dosadašnjim uvidom u poslovne knjige te institucije utvrdila financijsku rupu od preko milijun kuna. S obzirom da se radi o instituciji koja učlanjuje pripadnike talijanske manjine (ima oko 450 članova) u Balama, cifra naznačene rupe čini se ogromnom i apsurdnom. Poropat obrazlaže manjak novca i navodi da je utvrđeno kako u vođenju restorana u sklopu Kaštela nisu plaćeni dobavljači, nisu podmirene porezne obveze, određene fizičke osobe izvlačile su novac iz računa, određenim pravnim osobama isplaćeni su iznosi za poslove i usluge koji nisu nikad obavljeni.

Svu dokumentaciju predaja DORH-u

Mlada Baljanka preuzela je predsjedavanje Zajednicom u travnju ove godine nakon što je tu dužnost obavljala sumještanka Rosanna Berne' koja je među ostalim i član Izvršnog vijeća Talijanske Unije. Martina Poropat obavještava kolege iz drugih Zajednica da je dokumentaciju o vođenju poslovnih knjiga predala DORH-u. Na pomolu je i oštar sukob između čelništva ZT Bale i čelništva Talijanske Unije zbog načina upravljanja sjedištem zajednice a to je prelijepi dvorac Castel Bembo. U rujnu ove godine ZT je sklopila ugovor o zakupu djela dvorca sa baljanskom tvrtkom Mon Perin. Predmet ugovora je zakup uređenog ugostiteljskog objekta Kaštela koji se sastoji od tri povezane prostorije sa sanitarnim čvorom i terasom ukupne površine od 140 kvadrata, terasu u prizemlju od 40 kvadrata te dva pomoćna ureda na drugom katu površine 40 kvadrata. Tom se ugovoru protivi Talijanska Unija, a predsjednik Izvršnog vijeća Unije Maurizio Tremul izjavio nam je da je potpisani ugovor nezakonit s obzirom da je Talijanska Unija vlasnik dvorca dok Zajednici Talijana pripada tek pravo korištenja.

- Odlučni smo u zahtjevu da se taj ugovor poništi. Zbog  rješavanja spora zatražili smo usluge riječkog odvjetnika Radislava Radoslovića. Potonji je zastupajući našu Talijansku Uniju proslijedio tvrtci Mon Perin pismo, kaže Tremul. (Elio VELAN, snimio Milivoj MIJOŠEK)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter