U kartelu devet marina i pulski Tehnomont

(D. MEMEDOVIĆ)
(D. MEMEDOVIĆ)

Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja donijela je jučer odluku kojom potvrđuje da je među nekoliko hrvatskih marina,među kojima se nalazi i pulska Tehnomont marina,postojala razmjena informacija o budućim cijenama vezova u hrvatskim lukama nautičkog turizma. Agencija je donijela odluku nakon što je prije više od godinu dana pokrenut postupak utvrđivanja mogućeg narušavanja tržišnog natjecanja sklapanjem zabranjenog sporazuma.

Razmjena strateških informacija

Naime, taj je postupak Agencija pokrenula protiv Udruženja nautičkog turizma (marina) Hrvatske gospodarske komore te devet poduzetnika članova udruženja ­ Adriatic international cluba, Tehnomonta, Marine Šibenik, Ilirije iz Biograda na moru, Marine Hramina iz Murtera, Brodogradilišta i marine iz Betine, Marine Punat te Marine Dalmacija i Marine Borik iz Zadra.

Nakon provedenog postupka Agencija je utvrdila da su predstavnici marina na sjednici Vijeća Udruženja nautičkog turizma u listopadu 2012. godine međusobno razmjenjivali informacije o budućim cijenama svojih usluga. Konkretno, sudionici su na toj sjednici najavili da u 2013. godini neće podići cijene svojih usluga, dok će oni koji "podignu cijene, to učiniti samo za postotak inflacije u Republici Hrvatskoj".

Premda Agencija nije utvrdila postojanje izričitog dogovora o podizanju cijena za točno određeni iznos, smatra pak da je došlo do razmjene strateških informacija o budućim cijenama, što je dovelo do usklađenog ponašanja stranaka.

HGK-u kazna od 100.000 kuna

"Razmjenom informacija o cijenama najma vezova u idućoj godini, čak i bez postojanja međusobnog dogovora o cijenama, sudionici sporazuma su unaprijed otklonili neizvjesnost oko budućeg postupanja. Stoga razmjena pojedinačnih podataka o predviđenim budućim cijenama između konkurenata predstavlja teško ograničenje tržišnog natjecanja", piše u obrazloženju AZTN-a. U agenciji smatraju da su svi sudionici sastanka sudjelovali u kršenju propisa o zaštiti tržišnog natjecanja.

Budući da se sporna razmjena strateških informacija odvijala u okrilju strukovnog udruženja kojem su prisustvovali predstavnici toga udruženja, Agencija je postupak vodila i protiv Hrvatske gospodarske komore. Mišljenje Agencije je da u konkretnom slučaju postoji odgovornost HGK za sudjelovanje u sporazumu te je stoga HGK kažnjen u iznosu od 100 tisuća kuna, dok su ostale marine kažnjene u ukupnom iznosu od 2,2 milijuna kuna. (D. BAŠIĆ-PALKOVIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter