U Karojbi sahranjen Ljubo Drndić

snimio D. ŠTIFANIĆ
snimio D. ŠTIFANIĆ

Na mjesnom groblju u Karojbi, u svome zavičaju, danas je sahranjen Ljubomir Ljubo Drndić (1919. - 2013.), jedan od vođa narodnog ustanka u Istri i tvorac Pazinskih odluka o sjedinjenju Istre s maticom zemljom.

Drndićevo tijelo kremirano je u Zagrebu prije nekoliko dana, a urna s pepelom položena je uz zvuke trube danas u grob na groblju u Karojbi, u nazočnosti obitelji, prijatelja, suboraca i suradnika.

Posljednji ispraćaj započeo je meditativnom interpretacijom skladbe "Draga nam je zemlja" u izvođenju Elis Lovrić, koja je nešto kasnije nadahnuto otpjevala i istarsku himnu "Krasna zemljo, Istro mila".

Od Ljube Drndića oprostili su se Tomislav Ravnić u ime Saveza antifašista Istarske županije, pazinski gradonačelnik Renato Krulčić, predsjednik Skupštine Istarske županije Dino Kozlevac i Drndićev dugogodišnji prijatelj i suradnik Mario Dagostin. Ravnić je pročitao i telegram sućuti Ive Josipovića, u kojem hrvatski predsjednik uz ostalo kaže: "Hrvatska i Istra izgubili su jednog od svojih najzaslužnijih antifašista".

Govornici su podsjetili na životni put i djelo Ljube Drndića, čija je obitelj pred talijanskom okupacijom Istre izbjegla u tadašnju Kraljevinu Jugoslaviju, za čijeg trajanja i počinje njegov antifašistički angažman. Još od prosinca 1941. Drndić u Istri organizira antifašistički pokret, koji kulminira u Pazinskim odlukama iz rujna 1943. godine, zapamćenim i po znamenitom proglasu što ga je upravo on pisao.

Mnogi su ga upamtili po visokim moralnim i ljudskim vrijednostima i izrazitom osjećaju za pravednost, a Tomislav Ravnić je u svom obraćanju tužnome skupu naglasio: "Odlazi posljednji iz vodstva istarske borbe za slobodu". (D. ŠIŠOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter