U kanjonu Mirne uskoro će niknuti pustolovni park

Kanjon Mirne, Tombasin (Arhiva)
Kanjon Mirne, Tombasin (Arhiva)

Buzet iz prošlogodišnjih očito ide i u ovogodišnje turističke rekorde. Lani je zajedno sa nekomercijalnim smještajem ostvareno 43.976 noćenja što je 28 posto više nego predlani, te 12.276 dolazaka što je za 27 posto više.

- Trend rasta nastavlja se i dalje. U prva tri mjeseca ove godine ostvareno je 2.238 noćenja što je povećanje od 10 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine i to stoga što se Buzet počeo prepoznavati kao outdoor destinacija pa tako turisti iz obližnjih zemalja poput Slovenije, Italije i Austrije često koriste outdoor destinacije i dolaze vikendom uživati u netaknutoj prirodi, istaknula je Mila Nežić iz Turističke zajednice na skupštini TZ-a održanoj u Konobi Kolinasi.

Gastro destinacija

Važno je što takav porast turističkih brojki, naglasio je predsjednik TZ-a Siniša Žulić, prati povećanje smještajnih kapaciteta.

- Turisti sve više dolaze u pred i po sezoni i drago mi je čuti neke iznajmljivače koji već danas kažu da imaju jako dobar booking za ovu godinu tako da ako nas vrijeme posluži, nadam se jednoj jako dobroj sezoni, istaknuo je Žulić.

Prošlogodišnjim uspjesima na skupštini TZ-a pridodali su ulazak Buzeta među pet finalista nagrade EDEN (Europska destinacija izvrsnosti) na temu lokalne gastronomije i turizma, što je, rekla je Nežić, veliko priznanje za trud i rad na destinaciji svih koji su u to uključeni. Ocjenjivalo se i korištenje domaćih namirnica lokalnih proizvođača, prezentacija jela i vina, autohtonost namirnica i jela, raznolikost menija, poštivanje sezonalnosti namirnica i što posebno služi na ponos, umrežavanja sa lokalnim proizvođačima. Buzet je prepoznatljiva gastro destinacija po raznolikoj ponudi koju koriste ugostitelji; od tartufa, divljači, šparoga, gljiva, nedeve, samoniklog bilja, vina, maslinovog ulja…

Nežić je također istaknula da je lani iz hrvatskog i županijskog TZ-a te resornog ministarstva ostvareno rekordnih 94.000 kuna potpora za oglašavanje, kao i za manifestacije te da će se i ove godine kandidirati potpore za nastavak uređenja Buzeta kao outdoor destinacije. Novost je od lani i ta da je Buzet sa klasterom Sjeverozapadne Istre; Umag, Novigrad, Buje i Brtonigla, te sa Grožnjanom i Oprtljom ušao u PPS destinaciju (pred i posezona) kroz projekt Hrvatska 365.

U kanjonu rijeke Mirne, uzvodno od Tombasina i popularne pješačke staze "Sedam slapova", uskoro će niknuti pustolovni park "Buzet Outdoor Adventure", a ovu 625.000 kuna vrijednu investiciju Grad Buzet realizirat će uz podršku Ministarstva turizma koji ovaj projekt sufinancira sa 350.000 kuna, dok je preostali iznos osiguran u gradskom proračunu. Upravo je dovršen glavni projekt njegove izgradnje.

Buzet outdoor

- Početkom lipnja Buzet bi trebao dobiti jednu atraktivnu ponudu koja će biti veliki mamac za sve koji vole prirodu. Pustolovni park bit će pristupačan ne samo ekstremnim sportašima već svim zainteresiranim građanima. Predviđeni su viseći mostovi s prečkama, dva zip linea. Nismo htjeli značajno građevinski intervenirati u prostor i sve će biti manje više prirodno, najavio je predsjednik TZ-a Siniša Žulić.

Pustolovnim parkom sadržajno će se upotpuniti postojeća turistička ponuda "Buzet outdoor" s obzirom se u sportsko rekreativnoj zoni uz rijeku Mirnu isprepliću turistički itinereri: biciklistička staza, trim staza, planinarska staza, nekoliko lokacija penjališta, nogometno igralište, fitness na otvorenom, cesta brdske autoutrke, te gastro putovi tartufa, vinske ceste, staza biske i maslinova ulja. (G. ČALIĆ ŠVERKO)


Podijeli: Facebook Twiter