U Kanfanaru grade najveću solarnu elektranu u Hrvatskoj

U Istri još nema solarnih elektrana
U Istri još nema solarnih elektrana

Uz cestu Rovinj - Kanfanar, neposredno na ulazu u Kanfanar, počela je priprema terena za gradnju najveće solarne elektrane u Hrvatskoj i prve u Istri, koja će se prostirati na šest tisuća kvadrata neplodnog zemljišta. Do kraja godine ovdje će biti izgrađena elektrana jakosti jednog megavata, koja će godišnje davati 1,25 milijuna kilovata struje, dovoljno za opskrbu teritorija veličine Kanfanarštine. Proizvedenu električnu energiju preuzimat će trafostanica, koja će se graditi pokraj kanfanarskog groblja, odakle će se isporučivati HEP-ovom elektroenergetskom sustavu.

Elektranu gradi zagrebačka tvrtka Sunčane elektrane Petrokov, nastala u okrilju jedne od naših najvećih tvrtki za prodaju, servisiranje i montažu termo i vodoinstalacijskih sustava, koja ima svoj trgovački centar i u Puli. Cjelokupna investicija koštat će gotovo 19 milijuna kuna. Sve će radove, od pripreme terena, izgradnje nosivih konstrukcija do montaže izvesti hrvatske tvrtke. Sunčanu energiju će preuzimati i u struju pretvarati fotonaponski moduli i oprema poznate japanske kompanije Sharp.

- Potpisali smo ugovor s Hrvatskom energetskom regulatornom agencijom (HERA), prema kojem ćemo HEP-u isporučivati struju idućih 12 godina. Računamo da će se uložena sredstva amortizirati deset godina, a preostale dvije ćemo ostvarivati zaradu. Nakon isteka ugovora struju ćemo moći prodavati na slobodnom tržištu, kaže Kruno Petrokov iz istoimene zagrebačke tvrtke te ističe dobru suradnju s rovinjskom Elektroistrom i Općinom Kanfanar.

Zanimljivo je da je kanfanarska solarna elektrana osmišljena u Istri. Projektirali su je i nadzirat će njenu gradnju stručnjaci iz rovinjske projektantske i konzultantske tvrtke San Polo. (Aldo POKRAJAC)

CIJELI TEKST ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU OD SUBOTE.


Podijeli: Facebook Twiter