U Kandlerovoj "posljednji ispraćaj arheološkog blaga"

Početak zatrpavanja nalazišta u Kandlerovoj ulici (Danilo MEMEDOVIĆ)
Početak zatrpavanja nalazišta u Kandlerovoj ulici (Danilo MEMEDOVIĆ)

Kao što je više puta najavljivano, kao što je više puta i započinjano, ovih je dana doista krenulo konačno zatrpavanje jednog od najvećih gradskih nalazišta, onog u Kandlerovoj ulici, mnogima poznatijeg po aferi i po tome što nikada nije postalo prva garažna kuća. Stoga Društvo arhitekata Istre poziva građane da sutra dođu na taj lokalitet da bi ga zadnji put vidjeli u ovakvom razotkrivenom izdanju.

Amfore će se zatrpati

"Pozivamo građane da nam se pridruže u posljednjem ispraćaju arheološkog blaga i svojim prisustvom obilježe ovaj povijesni čin u utorak, 26. travnja u 12 sati. Ovo je ujedno i posljednja prilika da građani pogledaju arheološko nalazište koje svjedoči o 2000 godina povijesti Pule, od predrimskog razdoblja do 19.stoljeća. Osim pronalaska više od dvije tisuće rimskih amfora postavljenim u slojevima terena radi drenaže oborinskih voda koje su ovo nalazište svrstale u najveće nalazište amfora na svijetu, na ovoj iznimnoj lokaciji pronađene su i mnoge druge vrijedne arheološke iskopine koji su na svijetlo dana iznijeli bogatu pulsku povijest. Tako su otkriveni ostaci uljare, rimske vile bogate mozaicima, rimskih termi, svetišta i hrama, srednjovjekovne crkve sv. Teodora iz 15. stoljeća s temeljima zvonika te ženskim benediktinskim samostanom, dok su unutar crkve pronađeni ostaci još starije crkve, moguće sv. Lucije iz 6. stoljeća", naglašavaju iz Društva arhitekata.

Prema programu uređenja nalazišta, kojeg provodi Grad Pula u dogovoru s konzervatorima, osim raslinja, s ovog će se lokaliteta odvesti i neke od pronađenih amfora, dok će se preostale koje se trenutno nalaze u drvenim barakama pažljivo zatrpati pijeskom, a preko nasipa će se postaviti geotekstil. Potom će se barake demontirati i ukloniti. Najviši dijelovi nalazišta bit će prezentirani na način da će vrhovi zidova biti viši za 30 do 40 centimetara od isplanirane površine, a nakon konzerviranja zidova uslijedit će demontaža zaštitne ograde u Kandlerovoj ulici kako bi se javnosti prezentirala lokacija.

Nesuđeni arheološki park

No, kako naglašavaju iz Društva arhitekata, postoje i oni koji o povijesnom naslijeđu grada razmišljaju drukčije.

- Promišljajući drugačiji scenarij, arhitekt Aleksandar Ćelović 2015. godine na Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu lokaciju u okviru diplomskog rada definira kao arheološki park sa suvremenim kulturno-pejsažnim intervencijama. Podsjetimo, Društvo arhitekata Istre prošle je godine organiziralo javno predstavljanje ovog diplomskog rada na samoj lokaciji arheološkog nalazišta u Kandlerovoj. Ove se godine namjeravala realizirati privremena arhitektonsko-umjetnička intervencija u sklopu projekta 'Otvoreni grad - intervencije u javnom prostoru Pule' (Društvo arhitekata Istre), koja se zbog zatrpavanja neće realizirati prema prvotnoj ideji, zaključuju razočarano iz Društva arhitekata Istre.

Podsjetimo, projekt uređenja i zaštite vrijednog arheološkog nalazišta u Kandlerovoj ulici, prema planu Grada Pule mogao bi biti dovršen do kraja ove godine iako, kako su se odmah ogradili, na intenzitet radova na nalazištu mogu utjecati brojni faktori pa će po potrebi biti nastavljen i u 2017. godini. U ovoj je prorčaunskoj godini za te radove osigurano milijun kuna.

Inače, radovi su započeli početkom prošle godine djelomičnim zatrpavanjem, za što je korišten materijal s iskopina na Malom rimskom kazalištu, ali nisu nastavljeni, kako je najavljivano, tijekom jeseni, nakon turističke sezone, već tek sada. (Sandra ZRINIĆ TERLEVIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter