U kampu Orsera sasjeci ce 156 opasnih borova

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U vrsarskom kampu Orsera ovih je dana otpiljeno na desetke stabala dugogodišnjih borova, upozorili su nas nedavno gradani uznemireni sumnjama da se radi o devastaciji ili pripremama za neku vecu gradnju. Kako smo se uvjerili na terenu, rijec je o sjeci borova na nekoliko lokacija u kampu, a iz Riviere Adrie, koja upravlja kampom, doznajemo da je rijec o jednoj od faza hortikulturnog uredenja ovog turistickog odmarališta.

"Ukupno ce u ovoj fazi biti uklonjeno 156 stabala, mahom oštecenih ili zrelih za uklanjanje, a bit ce posadeno oko 200 novih. Nasadi alepskog bora podignuti širom jadranske obale prije pedeset ili cak sto godina pri kraju su svog životnog vijeka. Pored mnogih dobrih osobina alepskog bora koje su se pokazale u melioraciji krša, nažalost na nekim vjetru izloženim podrucjima do izražaja su došle i negativne karakteristike ove vrste, a to je prvenstveno plitko korijenje i niska otpornost na olujne vjetrove.

Na takvim podrucjima, a Vrsar je jedno od njih, nakon svake oluje ili cak jaceg vjetra dolazi do rušenja ili pucanja citavih stabala ili grupa grana alepskog bora. U jednom od takvih incidenata gošca kampa je zadobila teške ozlijede, što je dovelo do kompletne oduzetosti i stopostotnog invaliditeta, te isplate višemilijunske odštete", stoji u odgovoru Tihomira Nikolaša, clana uprave Riviere Adrie.

Riviera Adria je tako u suradnji s buzetskom podružnicom Hrvatskih šuma pokrenula je izradu elaborata o stanju i buducem razvoju šumskog pokrova u kampu Orsera, kojim je predvideno alepski bor zamijeniti prikladnijim i autohtonim vrstama poput pinija, crnike, ladonje i judinog drva.

Nekoliko dugogodišnjih stabala cedrova nedavno je posjeceno i na Brulu, ispod hotela Valamar Diamant, takoder pod upravom Riviere Adrie, zbog pripreme za postavljanje dva nova teniska terena. Program obnove stabala nastavit ce se i sljedecih godina, a Riviera Adria trenutno traži vanjske partnere kako bi nastavak programa kandidirali za sufinanciranje iz EU-fondova. (Vedrana HABEREITER; snimila Jelena PREKALJ)


Podijeli: Facebook Twiter