U kampove pješice ili vlakicem, nikako autom

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Vec drugu godinu zaredom u Medulinu i istoimenom kampu u centru mjesta, gdje posluje hotelijerska tvrtka Arenaturist, isti problem - kada idu na plažu, mještani bi željeli automobilom besplatno ulaziti u kamp, a hotelijer ih upucuje na to da se parkiraju ispred ulaza, uzmu turisticki vlakic, odu biciklom ili pješice do plaže. Ako baš žele automobilom do plaže, ulaz su lani mogli platiti, a ove godine ni ta im mogucnost nije dana. I tada je nastao kratki spoj. Na kraju je postignut sporazum: Opcina ce mještanima izdavati propusnice koje ce joj Arenturist naplacivati. I svi sretni, barem do iduceg ljeta.

Upravo nas je ovaj slucaj ponukao da se raspitamo kakva je situacija u ostalim istarskim kampovima, ali i na Kvarneru i u Dalmaciji vezano za režim ulaska mještana te gostiju koji su za svoj boravak izabrali privatni smještaj u obližnjim mjestima. Zanimljivo je da smo svugdje culi odgovor da se u principu ne dozvoljava ulazak automobilom, a u rijetkim se slucajevima to dopušta uz naplatu. U nekim se kampovima cak naplacuje ulaz pješice ili biciklom. Mještani mogu uci automobilom, cujemo pak neslužbeno, tek ako im netko pogleda kroz prste, ali u principu automobilom ulaz u kamp nije dozvoljen.

Ulaz se naplacuje u baljanski kamp Colone, prolaz nije slobodan ni u pulskom kampu Stoja, kupaci parkiraju i ispred kampa na Puntiželi, a slicno je i u velikom fažanskom kampu Bi Village. Isto više-manje vrijedi i za ostale kampove na istarskoj obali, a poseban režim ulaska definitivno imaju naturisticki kampovi.

- Riviera Adria je u svom najvecem kampu Lanterna od ove godine organizirala besplatni turisticki vlakic za ulazak u kamp, kaže Tihomir Nikolaš, predsjednik Kamping udruženja Hrvatske i clan Uprave Riviere Adrije.

Božo Jankovic iz poznatog zadarskog kampa Zaton veli da kod njih posebno placaju parkiranje vanjski gosti i kupaci, a placa se i ulaz u kamp, i to 30 kuna po osobi. Kaže da oni najradije ne bi naplacivali ulaz nikome, ali u kampu ima relativno malo mjesta pa se time žele izbjeci nepotrebne gužve.

Na kvarnerskim otocima, pak, u niti jedan kamp tvrtke Jadranka kampovi nije dozvoljen ulazak automobilom. Cak se u njihov kamp Slatina ulaz naplacuje svakom kupacu koji nije gost kampa, i to pet kuna.

Najkvalitetniji talijanski kamp Union Lidocavallino, primjerice, placa koncesiju na svoju plažu i pomorsko dobro i pravno gledano može zabraniti ulaz bilo kojem vanjskom gostu koji se želi kupati na toj plaži. Vlasnici kampa nemaju pravo postavljati ograde i postavljaju uglavnom simbolicne oznake za dio na kojem je dobivena koncesija. (B. BAN.)

CIJELI TEKST U TISKANOM IZDANJU OD SUBOTE.


Podijeli: Facebook Twiter