U "Kalendaru mog detinjstva" Pula na posebnom mjestu

Đorđe Balašević (D. MEMEDOVIĆ)
Đorđe Balašević (D. MEMEDOVIĆ)

Đorđe Balašević dokazao je koliki ugled uživa u Istri rasprodavši Istarsko narodno kazalište - Gradsko kazalište Pula u koji je njegova vjerna publika pohrlila da bi uživala u programu nazvanom "Kalendar mog djetinjstva". Balašević je nastupio uz klavirsku pratnju maestra Aleksandra Dujina, predstavivši se jedinstvenim stand up nastupom kojim je započeo istarsku turneju. Idući Balaševićev nastup tako je zakazan već za večeras u Umagu, sutra je u Poreču, a njegov predbožićni pohod poluotokom završava u srijedu u njegovom srcu, u Pazinu.

''Kalendar mog djetinjstva'' naziv je autorske večeri Đorđa Balaševića kojim se ovaj slavni kantautor zbližio s istarskom publikom u ovo predblagdansko vrijeme, kao što to bilo i u Puli gdje nije nedostajalo emocija. Taj program, u kojem je naglasak na neizdanu knjigu ''Kalendar mog detinjstva'', sadrži Balaševićeve priče iz djetinjstva u kojem publika praktički upoznaje sve likove tj. rodbinu iz njegove rane mladosti, a sve uz već poznatu Balaševićevu humorističnu notu koja donosi i salve smijeha u publici, tako da nije sigurno radi li se o stand up nastupu, koncertu, nekakvoj kantautorskoj večeri ili nečem četvrtom. Bilo kako bilo, da je ovaj panonski mornar opet pogodio ukus publike pokazuje i činjenica da su ulaznice za pulski nastup planule u nekoliko dana od puštanja u prodaju.

Balašević je svoju popularnost, kada se radi o Hrvatskoj zadnjih godina puno puta dokazao, bez problema napunivši svako mjesto na kojem bi nastupio, a svoj povratak na ovo područje prije 15-ak godina započeo je upravo u Puli, nastupima u Domu sportova, zatim u Areni, koju je napunio još nekoliko puta, što baš i ne može svatko.

Karijeru je započeo s grupom Žetva i s njima snimio singl "U razdeljak te ljubim" koji je prodan u 180 tisuća primjeraka. Žetvu je napustio 1978. i osnovao grupu Rani mraz, a 1979. osvojili su prvo mjesto na splitskom festivalu s pjesmom "Panonski mornar", a to je praktički postao i njegov umjetnički nadimak.

S Ranim mrazom izveo je i danas iznimno popularne pjesme poput "Priče o Vasi Ladačkom" i "Život je more", da bi "pravu" samostalnu karijeru započeo 1982. kada objavljuje album "Pub". Do danas je nastavio nizati uspjehe, a osim po pjesmama, ponajprije po stihovima, poznat je i po sklonosti šali, volji da kao iz rukava sipa viceve i dosjetke na svojim koncertima radi čega ga publika i obožava što je pokazala i na koncertu u INK-u. (M. RADIĆ; Snimio D. MEMEDOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter