U Kairu četiri, na sjeveru Egipta 12 žrtava

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Četiri su osobe ubijene u Kairu, a najmanje je 12 mrtvih u sjevernim gradovima Egipta na Maršu gnjeva kojim su islamisti odgovorili u petak na uvođenje izvanrednog stanja i više od 600 mrtvih u srijedu u najmnogoljudnijoj arapskoj zemlji duboko podijeljenoj između sekularne i islamističke struje.

U Kairu je na golemom trgu Ramzes policija ispalila suzavac i otvorila vatru, kazali su očevici na koje se poziva agencija Reuters javljajući o četiri žrtve i mnogo ranjenih.

S druge strane, televizija Nile prikazala je snimke naoružanog strijelca među islamističkim prosvjednicima koji puca s mosta u središtu grada i ranjava muškarca.

Hitne službe javljaju da je osam prosvjednika ubijeno u gradu Damieta na sjeveru Egipta u sukobu sa sigurnosnim snagama. Izvijestile su i o četiri osobe ubijene u sjeveroistočnom gradu Ismailia te da je nasilja bilo i u Aleksandriji i u gradu Tanta na delti Nila.

Duboko podijeljen Egipat nakon mjeseca političkih nemira i nestabilnosti na rubu je građanskog rata jer dio stanovništva koji podržava islamiste ne miri se s odlaskom prvog demokratski izabranog predsjednika Mursija. Vojska je svrgnula Mursija 3. srpnja, odgovarajući na masovne prosvjede onih Egipćana koji su odbijali prihvatiti islamiste, odbacujući ih kao diktaturu ništa bolju od prethodnog diktatora Hosnija Mubaraka, svrgnutog 2011. godine.

Islamisti zahtijevaju ostavku vrhovnog zapovjednika egipatske vojske, generala Abdela Fataha al-Sisija i povratak Mursija.

Lokalno stanovništvo pomoglo je u petak vojsci blokirati pristup džamiji na trgu Raba al-Adavija gdje su se tijekom mjesec dana utaborili Mursijevi pristaše tražeći njegov povratak sve do srijede kada su ih krvavom akcijom rastjerale sigurnosne snage.

Skupine koje podržavaju vojsku postavile su na internet videosnimke policajaca za koje tvrde da su ih mučili i ubili islamistički borci. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter