U južnoj Rusiji uhicena petorica gerilaca

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Petorica clanova zabranjene gerilske skupine uhicena su u južnoruskome gradu Nalciku, a demontirana je i bomba kucne izrade, objavio je u subotu glasnogovornik saveznog protuteroristickog odbora (NAC).

Rijec je o mjestu tristotinjak kilometara od Socija, crnomorskoga grada u kojem ce se u veljaci održati zimske Olimpijske igre. Nalcik je u podnožju Kavkaza, regije u kojoj je Rusija suocena s ustankom islamista koji prijete da ce onemoguciti Igre.

"Snage sigurnosti pritvorile su petoricu clanova zabranjene medunarodne teroristicke organizacije", kaže se u priopcenju NAC-a. Ruski savezni protuteroristicki odbor objavio je u petak da je pritvorio šestoricu muškaraca osumnjicenih za bombaški napad koji je u gradu Pjatigorsku na jugu Rusije u prosincu ubio troje ljudi i povecao strah uoci zimskih Olimpijskih igara.

Za nekoliko tjedana, 7. veljace, pocinju Olimpijske igre u Sociju, 270 kilometara zapadno od Pjatigorska.

Eksplozija automobila bombe 27. prosinca raznijela je prozore na zgradama u industrijskoj cetvrti toga turistickoga grada, a znatno je oštecena zgrada prometne policije.

Odbor je objavio da su šestorica uhicenih, a medu njima je jedan državljanin Azerbajdžana, priznali da su izveli taj napad te da su planirali još jedan, veci. U priopcenju se još kaže i da ih terete za ubojstvo i terorizam. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter