U Juršićima održana Smotra istarskega tovara

Pobjednik trke Gordan Galant na tovaru Tito
Pobjednik trke Gordan Galant na tovaru Tito

Unatoč kišovitom i tmurnom vremenu u Juršićima je u nedjelju održana 9. županijska i 5. državna Smotra istarskega tovara. Radi se, naime, o tradicionalnoj manifestaciji koja okuplja uzgajivače iz cijele Istre. Ove godine zbog lošeg je vremena bio nešto manji broj izlagača, došlo je njih 15-ak, no tovara je bilo koliko i prošle godine, 32.

Udruga uzgajivača istarskog magarca Istrijanski tovar pobrinula se za zanimljiv program tijekom manifestacije pa je tako održan gastro-show na kojem su medijski djelatnici, uz gosta glumca Darka Janeža, pripremali jela od magarećeg mesa, održana je izložba grla te uvijek zabavna trka na tovari. Pobjednik ovogodišnje trke bio je Gordan Galant na svom grlu Titu, 10-godišnjem tovaru koji je najbrže istrčao zadanu dionicu. Drugi je bio Antonio Radin na grlu Nina, a treće je mjesto zauzeo Emil Pekica na Đeni.

- Pripremali smo se i vježbali. Zato smo najbolji, veselim se pobjedi, rekao nam je kratko Galant, ponosno držeći svog tovara.

Što se tiče izložbe grla, apsolutna pobjednica, šampionsko grlo, bila je magarica Stela vlasnika Lina Miletića. Odabrao je tako peteročlani žiri, a Stela je zadovoljila sve kategorije - težina od 300 do 400 kilograma, bijela njuška, bijela pigmentacija po trbuhu i oko očiju, potom skladnost, razvijenost i opći dojam.

Grla su se ocjenjivala u još nekoliko kategorija, te je najbolji pulić do šest mjeseci starosti bila Lea vlasnika Antonija Radina, najbolja magarica do tri godine starosti bila je Lili istog vlasnika, slijedi ponovno Stela u kategoriji magarica starijih od tri godine, a najbolji magarac u kategoriji pastuha bio je Tito, pobjednika trke Gordana Galanta.

Na manifestaciji se također, osim razgledanja suvenira, moglo kušati i čudotvorno magareće mlijeko. Cijeli događaj upotpunjen je nastupom folklornog društva Veseli roverci, uz pokrovitelje Istarsku županiji te Općinu i Turističku zajednicu Svetvinčenat. (N. SOFTIĆ, snimio M. ANGELINI)       


Podijeli: Facebook Twiter