U Jelenčićima započela gradnja pretovarne stanice

Gradilište pretovarne stanice Jelenčići
Gradilište pretovarne stanice Jelenčići

Na pazinskom odlagalištu otpada Jelenčići započela je gradnja pretovarne stanice na koju će se dovoziti komunalni otpad iz domaćinstava s područja grada Pazin i općina Pazinštine, a odande na Županijski centar za gospodarenje otpadom "Kaštijun". Cjelokupna vrijednost investicije iznosi 5,71 milijuna kuna, a samog građevinskog dijela, koji je nakon provedenog javnog natječaja povjeren poduzeću "Vladimir Gortan" iz Pazina, 5,56 milijuna kuna. Fond za energetsku učinkovitost i zaštitu okoliša osigurat će 80 posto sredstva za izgradnju Pretovarne stanice "Jelenčići V", a preostalih 20 posto Grad Pazin i općine Cerovlje, Gračišće, Karojba, Lupoglav, Motovun, Sveti Petrar u Šumi i Tinjan.

Površina funkcionalne cjeline Pretovarne stanice "Jelenčići V" iznosi 7.168 metra četvornih, a samog objekta stanice 2.780 metra četvornih, kaže Lucijan Ujčić, član uprave pazinske "Usluge", koja upravlja ovim odlagalištem otpada. U pretovarnu stranicu dovozit će se, kao i dosad, komunalni otpad s cijele Pazinštine. U njoj će se istovarivati u dva usipna koša iz kojih će se tegljačem s poluprikolicom odvoziti u Županijski centar za gospodarenje otpadom "Kaštijun". "U pretovarnoj stanici u Jelenčićima godišnje će se pretovarati oko 7.700 tisuća tona otpada od toga 5.250 tona komunalnog, a 2.450 tona neposnog otpada", kaže Dragan Šipraka, predsjednik uprave "Usluge". Dodajući da će se su Jelenčiće, kao i dosad, dnevno dovoziti oko 20 tona otpada.

Proces zbrinjavanja otpada na Pazinštini odvija se kroz četiri faze, pojašnjava Šipraka. Prva je faza bila sanacija starog deponija u listopadu 2013. godine, a tada je otvoren novi deponij koji zadovoljava sve evropske norme. Druga faza je izgradnja pretovarene stanice koja je upravo u tijeku. Treća faza obuhvaća gradnju reciklažnog dvorišta uz pretovarnu stanicu u Jelenčićima, a četvrta je faza zatvaranje i sanacija deponija u Jelenčićima, ali i nelegalnih, "divljih", deponija diljem Pazinštine. Rok za dovršetak radova na pretovarnoj stanici je 120 dana, dakle do konca ožujka, a u travnju bi nova pretovaran stanica trebala dobiti uporabnu dozvolu. (Mirjan RIMANIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU 29. SIJEČNJA


Podijeli: Facebook Twiter