U jeku sezone zatvoren grill u San Polu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U jeku sezone, kada bi se trebalo najviše zaradivati, restoran u baljanskom kampu San Polo je zatvoren. Grill San Polo, koji u najmu vec 12 godina ima tvrtka La Vallese, a u vlasništvu je Mon Perina (tvrtke koja upravlja kampovima San Polo i Colone), zatvoren je 12. kolovoza na mjesec dana nakon kontrole državnog inspektorata kada su zatecene dvije neprijavljene radnice. Za taj prekršaj kazna je 30 tisuca kuna po radniku ili 30 dana zatvaranja restorana. Vlasnik se odlucio na zatvaranje objekta.

- Znam da sam u prekršaju. Imam 11 zaposlenih radnika, a umirovljenicu koja je radila kao ispomoc u kuhinji nisam mogao prijaviti jer to zakon ne dozvoljava. Druga radnica, koja je zaposlena u Rovinju, bila je na ispomoci, i to samo utorkom cetiri sata. Nju takoder nisam mogao prijaviti jer je prije dvije godine promijenjen zakon te moja tvrtka radnike na ugovor o djelu može zaposliti samo ako ne obavljaju djelatnost kojom se bavim, a meni ne trebaju zidari, kaže Sergio Cergna, vlasnik tvrtke La Vallese, cija je direktorica njegova supruga Šahzija.

Cergna kaže da je bio spreman platiti kaznu pod uvjetom da mu barem umirovljenica ostane raditi. Inace, rijec je o gospodi koja je trbuhom za kruhom došla iz Slavonije.

- Usred kolovoza je nemoguce pronaci radnu snagu i bio sam spreman platiti i tih 60 tisuca kuna, no u inspektoratu su mi kazali da ne mogu garantirati da nece opet doci, a tada se kazna po radniku penje na 120 tisuca kuna. Mislim da bi država trebala biti fleksibilnija. Ne bježim od odgovornosti i priznajem da sam u prekršaju, ali smatram da bi država u pojedinim slucajevima trebala imati više sluha. Sada smo na gubitku svi - i radnici, i država, i moja tvrtka. Uz ove dvije radnice još je pet prijavljenih djelatnika izgubilo posao. Na srecu, u baru su ostala cetiri zaposlenika, a supruga i ja smo i dalje prijavljeni, pojašnjava Cergna.

Da su u državnom inspektoratu revni govori i cinjenica da su u utorak, kako saznajemo od Cergne, ponovno došli kontrolirati je li restoran zatvoren.

U kampu su gosti ostali bez restorana pa moraju do susjednog kampa Colone ili u Bale. Napisali su i peticiju u korist vlasnika, no to nece promijeniti cinjenicu da restoran ostaje zatvoren. Na pitanje hoce li ga uopce otvarati nakon 12. rujna, kada istjece kazna, Cergna odgovara da ce tada biti neisplativo.

- Tu smo gotovo cijelo ljeto i cesto smo jeli u restoranu. Sada moramo sami kuhati i mislim da je to zaista loše. Ne znam što je tocno bilo, ali mislim da gosta to na kraju krajeva i ne zanima previše. To što nema restorana loše je za sve, zakljucio je gost iz Austrije koji je u baljanskom kampu prvi put.


Podijeli: Facebook Twiter