U jednom od najčarobnijih mjesta u Julijskim Alpama

Svete Višarje (Monte Santo di Lussari)
Svete Višarje (Monte Santo di Lussari)

Vrućine su stigle pa ću vam ovaj puta predložiti izlet u Alpe. Nemojte unaprijed brinuti, ne radi se o napornom ni dugom usponu, ne mora ga ni biti, ali ako se odlučite na malo dulju vožnju autom, nešto manje od 300 kilometara u jednom smjeru, doći ćete do jednog od najčarobnijih mjesta u Julijskim Alpama - Svete Višarje (Monte Santo di Lussari).

Odmah ispod vrha nalazi se istoimeno hodočasničko mjesto, mala naseobina visoko u planinama do koje se stiže 12 minutnom vožnjom gondolom, što je sigurno lakše umjesto dva i pol satnog hodanja. U samom mjestu nalazi se crkva Višarske Matere Božije ujedno jedno od najstarijih i najposjećenijih hodočasničkih mjesta u ovom kraju. To je kraj susreta triju svjetova, triju kultura, slovenske, romanske i germanske, tu je kolijevka susreta triju država i omiljeno izletište ponajprije Slovenaca, Talijana, Furlana i Njemaca, a zadnjih godina pohodi ga sve veći broj posjetitelja iz šire okolice.

Kako stići?

Najkraći put iz Istre je preko slovenske granice pa dalje prema Udinama i Travisiu. Desetak kilometara prije Tarvisia s desne strane autoceste ugledati ćete putokaz i odvojak za postaju gondole koja svakih par minuta vozi do sela. Do tu, obično sa zaustavljanjem na kavi iz Pule treba otprilike tri sata ugodne vožnje i svaki put je to ne prenaporan jednodnevni izlet.

Osobno volim krenuti rano, već u 6 sati, jer izbjegnem gužve, (a svakako preporučam subotu radije nego nedjelju) i u 9 sati sam na gondoli. Kratak obilazak mjesta i pred nama je sljedeći cilj, ne i obavezan ali pristupačan. Od Svetih Višarja vodi put na jedan od najrazglednijih vrhova Julijskih Alpi, 2071 metar visoki Kamniti ovec (Cima del Cacciatore). Do vrha vodi put koji nije previše strm, osim u zadnjem dijelu, otprilike stotinjak metara, a osiguran je sajlama ali i da ih nema ne bi bilo problema. Vrh se nalazi u sredini zapadnih Julijskih Alpa i s njega se pruža veličanstven pogled na  planine i na njene najviše vrhove poput Viša, Jalovca, Mangrta te na vrhove Karnijskih Alpi prema sjeveru.

Odmor i uživanje

Ukoliko se odlučite za uspon na Kamnitog lovca, potrebna je sigurna sportska obuće, presvlaka, ruksak, sendvič, voda, sunčane naočale, kapa, a tko želi može ponijeti i štapove za hodanje. Možda će to biti vaš prvi uspon na vrh iznad 2000 metara, ali je vrijedan svake kapi znoja.

U normalnim okolnostima i bez pretjerane žurbe oko 14 sati  biti ćete već u Višarjama. Tu se, pri silasku možete zaustaviti i pronaći ćete dosta mjesta za okrjepu, odmor, uživanje u pogledima i u prirodi, a mise za vjernike održavaju se svaki sat.

U povratku, laganom vožnjom do Udina, možete svratiti i u veliki shoping centar koji nije daleko od autoceste. Preporučujem  pristup lokalnim cestama: ugodne su, iako se malo sporije vozi, ali se može više razgledati okolica.

Za ljubitelje zime i zimskih radosti, pa i skijanja u zimskim mjesecima Svete Višarje su malo ugodno obiteljsko skijalište. (Napisao i snimio Jure Vojak / [email protected])


Podijeli: Facebook Twiter