U jednom danu vozila naletjela na šest životinja

Vozač sam snosi štetu na vozilu nastalu naletom na divljač ukoliko se utvrdi da je prebrzo vozio (arhiva)
Vozač sam snosi štetu na vozilu nastalu naletom na divljač ukoliko se utvrdi da je prebrzo vozio (arhiva)

Na dvije srne i dva vepra naletjeli su vozači u Istri u srijedu, i to na ulazu u Barban, te na cestama Loborika - Marčana, Bale - Vodnjan i Rovinj - Rovinjsko Selo. Osim toga u srijedu je zabilježen i nalet jednog vozila na dva psa vučjaka na Medulinskoj cesti u Puli. Bliski susret sa životinjama za ljude je prošao bez težih posljedica, no na njihovim je vozilima nastala poprilična šteta. Dvije srne su uginule, a ozlijeđeni veprovi nestali su s prometnica. Ni dva vučjaka s Medulinske ceste nisu prošla bolje, jedan je odmah uginuo, a drugi je ozlijeđen te ih je, budući da nije poznato tko im je vlasnik, preuzeo higijeničar. Uginule srne su pak preuzeli lovočuvari.

Policija upozorava vozače da divljač u svojoj dnevnoj i sezonskoj migraciji prelazi prometnice svih kategorija, od lokalnih cesta do autocesta. Takve događaje policija evidentira tijekom cijele godine, a problem je izraženiji u hladnije doba godine, odnosno u jesen i zimu te u noćnim i ranojutarnjim satima. Kako bi se izbjegle prometne nesreće i neugodnosti zbog šteta koje nastaju naletom vozila na divljač, potrebno je pridržavati se prometnih propisa glede ograničenja brzine kretanja vozila, predviđati moguće opasnosti i pratiti znakove upozorenja ''divljač na cesti'', a koji označavaju područje na kojima divljač često prelazi preko ceste.

Iz istarske policije podsjećaju da se za štetu trećim osobama nastalu na javnoj cesti zbog naleta na divljač odgovara po osnovi krivnje. Drugim riječima, odgovornost za štetu nastalu na vozilu koju prouzroči divljač snosi sam vozač, ukoliko se očevidom utvrdi da je prekoračio dopuštenu brzinu kretanja vozila. Ukoliko javna cesta na zahtjev osobe koja gospodari lovištem nije označena prometnom signalizacijom i propisanom opremom, sukladno odredbama Zakona o cestama, za štetu odgovara pravna osoba ovlaštena upravljati javnom cestom. U svim ostalim slučajevima za štetu odgovara osoba koja gospodari lovištem u skladu s propisima koji uređuju lovstvo. (M. KOŠTA)


Podijeli: Facebook Twiter