U jednom dahu - Ambrose Akinmusire Quintet

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nakon fantastičnog koncerta Chine Moses, koja je u petak otvorila ovogodišnju, četvrtu po redu, ediciju Avantgarde Jazz Festivala u Rovinju, sinoć je publika u dvorani Adris dobila priliku poslušati Ambrose Akinmusire Quintet.

Mladi vođa kvinteta, trubač Ambros Akinmusire, prema riječima kritike spada u red najboljih trubača u povijesti jazza. Kritičari ga često uspoređuju s Louisom Amstrongom, Miles Davisom ili Dizzy Gillespieom, no ono što je rovinjskoj publici Ambros, u pratnji svoje formacije - bubnjevi, električna gitara, kontrabas i piano - priredio bila je čista uživancija slušanja ili jednostavnim rječnikom "sve dlake ravno u vis".

Za razliku od vrckave i govorljive Chine, koncert Ambrose Akinmusire Quinteta, gotovo da je prošao bez riječi. Bio je to nastup u jednom dahu. Zvuk njegove trube, konstantno se mijenjao i na trenutke podsjećao i na zvukove drugih instrumenata, pokazujući pri tom svu njenu podatnost poglavito nalazi li se u rukama umjetnika-istraživača. Dakako, razlog takvom zvuku leži u glazbeniku - osebujnom trubaču koji svoj iskaz temelji na raznim utjecajima i to od glazbenih ideja Waynea Shortera preko Bjork i Joni Mitchell do Mauricea Ravela i pri tom stalno istražujući zvukovne mogućnosti svog instrumenta.

To je pokazao tijekom svoje karijere i u nastupima s renomiranim glazbenicima kao što su Vijay Iyer ili Esperanza Spalding. Jednako tako to je uočljivo i na njegova tri samostalna albuma: "Prelude... to Cora", "When the Heart Emerges Glistering" i "The Imagined Savior is Far Easier to Paint".

Dugi aplauz rovinjske publike i poziv na bis, bio je samo iskren kompliment Ambrose Akinmusire Quintetu, sastavljenom redom od mladih tridesetogodišnjih glazbenika. Bila je to ujedno i pohvala organizatorima i pokroviteljima  4. Avantgarde Jazz Festivala.

Slijedeći u nizu koncerata  festivalskog programa zakazan je za 23. svibnja kada nastupa tzv. bosanska Billie Holiday, čudesna Amira Medunjanin. (Nina ORLOVIĆ RADIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter